Borstvoeding en werken aan universiteit blijkt lastige combinatie

Borstvoeding en werken aan universiteit blijkt lastige combinatie

Onderzoek naar borstvoeding geven en een baan op de universiteit

21-11-2021 · Wetenschap

MAASTRICHT. Vrouwen die op een Nederlandse universiteit werken vinden dat vaak lastig te combineren met het geven van borstvoeding. Ruimtes om te kolven zijn er niet of voldoen niet aan de eisen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM). Ook in Maastricht is het nog niet wat het moet zijn.

Onderzoekers Maike Hentges en Eva Pilot interviewden voor hun studie dertien kersverse moeders die werkzaam zijn aan een universiteit in Nederland. De meesten van hen hadden vooral negatieve ervaringen met kolven op het werk. Er zijn vaak geen of te weinig kolfruimtes, geen faciliteiten om zichzelf en hun materiaal schoon te maken, en ook is er vaak te weinig privacy. Daarnaast zijn het meer dan eens kille ruimtes, waardoor het voor de vrouwen moeilijk is om te ontspannen tijdens het kolven.

Er moet een tandje bij dus, concluderen de onderzoekers. Niet alleen qua faciliteiten; ook moet het onderwerp bespreekbaar worden op de werkvloer, die over het algemeen door mannen wordt gedomineerd. Veel moeders ervoeren ongemak om het erover te hebben. Enkelen stopten hierom zelfs met het geven van borstvoeding.

Ook aan de UM zijn de kolfruimtes nog niet overal zoals ze moeten zijn, zegt Constance Sommerey, directeur van het Diversity & Inclusivity Office. Er zijn er negen in totaal. “De kolfruimtes aan de UNS50 en de Grote Gracht zijn ongeveer zoals we het willen”, zegt ze. “Een afsluitbare ruimte met een bed of bank, een raam voor wat daglicht, een stopcontact voor apparatuur, een wasbak en een koelkast.” Van de overige kamers is een inventarisatie gemaakt van wat er nog moet gebeuren en ook ligt er al een overzicht van de kosten. “Maar vanwege corona heeft het stilgelegen”, zegt Sommerey. Dat wordt zodra er wat meer rust is weer opgepakt.