Gratis tampons en maandverband

Gratis tampons en maandverband

Feminists of Maastricht betalen menstruatieproducten

24-11-2021 · Nieuws

MAASTRICHT. Plotseling ongesteld en geen geld om tampons of maandverband te kopen? Op bijna alle faculteiten liggen die nu gratis op een aantal toiletten. Studentengroep Feminists of Maastricht (FoM) gaat deze eenjarige proef betalen met de Diversity and Inclusivity Grant die ze dit jaar wonnen.

In Randwyck liggen de hygiëneproducten al in de speciaal daarvoor geplaatste kastjes. Aan de andere kant van de rivier moet alleen de School of Business and Economics (SBE) ze nog installeren. De studentengeleding van de faculteitsraad vroeg het bestuur erom tijdens de jongste raadsvergadering. Hoogstwaarschijnlijk komen ze er. “We zijn ermee bezig om het uit te werken”, zegt SBE-directeur Pien Versteegh desgevraagd. Ook de universiteitsbibliotheken hebben al gezegd mee te doen.

Bloody Serious, de commissie van FoM die het project leidt, wil door de producten gratis aan te bieden een eind maken aan menstruatiearmoede: wanneer vrouwen niet genoeg geld hebben om tampons en maandverband te kopen. Het gratis materiaal leidt tot “een inclusievere omgeving”, schrijft de groep in een reactie. “Er is dan gelijke toegang tot de producten voor iedereen.”

Daarnaast willen ze het stigma rondom menstruatie – dat het gênant en onrein is – verkleinen. Zichtbaarheid op de geselecteerde toiletten – zie Instagram (@bloodyserious_um) voor de precieze locaties – helpt daarbij, maar daarnaast gaat Bloody Serious het komende jaar ook een reeks workshops en discussies over het onderwerp organiseren. Als de proef na een jaar een succes blijkt, hopen de feministen dat de UM het project voortzet. 

Auteur: Yuri Meesen

Foto: Cliff Booth via Pexels

Tags: Feminists of Maastricht,gratis tampons

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.