UM waarschijnlijk toch weer - waar nodig - terug naar online onderwijs

UM waarschijnlijk toch weer - waar nodig - terug naar online onderwijs

Oók als kabinet vrijdag zegt dat universiteiten open mogen blijven

25-11-2021 · Nieuws

MAASTRICHT. De kans is groot dat de Universiteit Maastricht op zeer korte termijn daar waar nodig overgaat naar online onderwijs. Oók als het kabinet komende vrijdag tijdens de persconferentie laat weten dat het hoger onderwijs open mag blijven. Dat zei collegevoorzitter/rector Rianne Letschert woensdagavond tegen de universiteitsraad.

De coronasituatie is zorgelijk, de besmettingsgraad in Limburg is de hoogste van het land, kinderdagverblijven en scholen in de regio zijn (of gaan) deels of helemaal dicht, docenten met kinderen zitten weer noodgedwongen thuis. Letschert: “De overheid vraagt ons om het onderwijs op de campus aan te bieden.” Iets wat de UM tot nu toe zelf ook nadrukkelijk wilde. “Maar wij zijn ongerust over de stress die dit bij staf en studenten veroorzaakt.” Een deel van hen wil vasthouden aan fysiek onderwijs, een ander deel wil naar online, zo vatte Letschert de signalen uit de faculteiten samen. “Wanneer beslissen wij zélf of we online gaan? Niet vandaag. En het zal nooit volledig zijn. Daar waar het mogelijk is, blijven we op de campus. We wachten op de persconferentie van vrijdag.” Dus de UM is mogelijk strikter dan de overheid, concludeerde de U-raad.

Meer flexibiliteit

Los daarvan: er komt sowieso meer flexibiliteit voor studenten en staf. Daar waar online onderwijs mogelijk - practica moeten op de campus plaatsvinden - en gewenst is, kan dat vanaf nu. Wel na overleg met de programmadirecteur.

Examens

Wat betreft de examens in het Mecc: die gaan door, maar wel met anderhalve meter afstand. “Dat hebben we vorige week al besloten. We hebben extra ruimte gehuurd zodat we onze studenten en staf kunnen beschermen.”

Mocht de regering vrijdag besluiten dat fysieke examens uit den boze zijn, dan worden ze uitgesteld. “We willen geen proctoring [online surveillance bij de student thuis; red.] meer, daar zijn we heel duidelijk in. Maar uitstel zou heel veel stress opleveren. En het kan veilig, we hebben extra ruimte in het Mecc, de anderhalve meter is gewaarborgd.”

Of een geplande diploma-uitreiking komende zondag door kan gaan, is de vraag. “We kijken nu naar een plan B voor het geval we in lockdown moeten. Bezoekers hebben nu al een coronapas nodig om binnen te komen.”

Boosterprik

Er klonk begrip in de U-raad. Mark Govers, lid namens het wetenschappelijk personeel (wp), vroeg zich af of het college van bestuur niet kan lobbyen in Den Haag voor snelle boosterprikken voor het onderwijspersoneel. In België gebeurt dat al. Het zou een snelle heropening van het onderwijs bevorderen. Letschert vond het een goed plan en gaat dit voorleggen aan de samenwerkende universiteiten, de VSNU. 

Wp-raadslid Luana Russo wees erop dat de ouders die nu opnieuw thuis zitten omdat de scholen of kinderdagverblijven hun deuren hebben gesloten, weer kostbare onderzoekstijd verliezen. “Het gaat maar door. Dit is slecht voor je onderzoekscarrière. Dit moet opgelost worden.” De voorzitter/rector beaamde dit. Ze komt erop terug, beloofde ze.

OMT

Het OMT heeft het kabinet geadviseerd om het hele onderwijs, dus ook de universiteiten, open te houden, meldt de NOS vandaag, donderdag 25 november, om 11.30 uur. Het RTL Nieuws heeft een andere lezing en schrijft dat het OMT de regering de keuze uit twee scenario’s biedt: of het onderwijs open en geen lockdown, of alles dicht.

 

Auteur: Riki Janssen

Foto: UM

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: corona,lockdown,onlineonderwijs,persconferentie,stress,besmetting,coronapas

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.