Algemene regelgeving voor dit probleem is er inderdaad niet, bevestigt de woordvoerder van de Universiteit Maastricht. “Roostermakers en examencommissies zijn niet verplicht rekening te houden met de nevenwerkzaamheden van studenten.” Verzoeken indienen kunnen ze wel, maar die worden niet altijd ingewilligd, weet Von Klitzing uit eigen ervaring. De studentengeleding wil een structurele oplossing voor dit probleem en kijkt daarvoor naar het faculteitsbestuur.
Het bestuur is geen voorstander van meer regels, maar erkent het probleem. “Ik ga hierover een overleg plannen met blokcoördinatoren en het onderwijsinstituut”, zegt Wilko Letterie, portefeuillehouder onderwijs en onderzoek. Vanuit de raad is er naast steun ook kritiek. “Waar ligt de grens?”, wil Marc van Ekert, raadslid namens het wetenschappelijk personeel, weten. “Gelden de uitjes van studievereniging Scope bijvoorbeeld ook als geldig excuus?”
Een klein rondje onder studentraadsleden van andere faculteiten leert dat officiële regels wellicht niet nodig zijn. Bij de Faculty of Health, Medicine & Life sciences zijn die er bijvoorbeeld niet, maar Juul Hennissen heeft in zijn driejarig lidmaatschap van de F-raad van FHML nooit een raadsvergadering hoeven missen. Bij een dubbele planning “valt er altijd wel iets te regelen met de docent. Het heeft ook te maken met hoe je dit zelf oppakt.” Wel heeft hij “van de examencommissie een soort verklaring gekregen met de vraag aan docenten (vooral ook gericht op coschappen) om mee te werken om afspraken te maken omtrent eventuele afwezigheid.” Ook van zijn mederaadsleden hoort hij geen “verontrustende geluiden”.
Bij de Faculty of Arts & Social Sciences is geen aanwezigheidsplicht, dus gevolgen voor de studie zijn er daar sowieso niet. Problemen zijn vaak eenvoudig op te lossen met een mailtje naar de raadsvoorzitter, zegt studentraadslid Olsi Sokolli. Datzelfde geldt bij de faculteit psychologie en neurowetenschappen, zegt raadslid Noor Dubbeldam. “Vooral als er examens zijn, is het meestal mogelijk om de raadsvergadering te verschuiven. Bij verplichte onderwijsgroepen probeer ik iets te regelen met de tutor, bijvoorbeeld dat ik aan mag schuiven bij een andere groep. De voorzitter van de raad wil ons daar meestal bij helpen.”