College van bestuur UM gaat niet in op ultimatum actiegroep

College van bestuur UM gaat niet in op ultimatum actiegroep

Actiegroep stuurt dreigende brief naar college van bestuur

09-12-2021 · Nieuws

MAASTRICHT. Stop met tijdelijke contracten voor structurele banen, doe iets aan al het overwerk en zorg voor een veilige werkomgeving. Dat en meer eist de anonieme actiegroep Casual Maastricht. Ze doen dat in een open brief aan het college van bestuur van de Universiteit Maastricht. Reageert het college niet vóór 20 december op de eisen, dan zal de groep “een disruptief escalatietraject” starten.

Het is al jaren mis, schrijft Casual Maastricht. En al jaren blijven oplossingen uit. Tijd voor harde eisen en zelfs een bedreiging dus. Wat hun “disruptieve escalatietraject” precies inhoudt, laten ze in het midden. In verschillende steden in het land stuurden zustergroepen – zo is er bijvoorbeeld ook een Casual Leiden – een soortgelijke brief naar hun bestuurders. Allemaal anoniem, ze willen zich niet bekend maken uit angst voor een negatief effect op hun loopbaan, schrijven ze.

Het college van bestuur van de UM nodigde de Maastrichtse tak uit voor een gesprek, vertelde collegevoorzitter en rector Rianne Letschert afgelopen woensdag tijdens twee commissievergaderingen van de universiteitsraad. “Wij staan ervoor open om met iedereen aan tafel te gaan zitten.” Zonder dat iemand bang hoeft te zijn om zijn baan te verliezen, voegde ze eraan toe. Toch ging de actiegroep om die reden niet op de uitnodiging in.

Eisen van een anonieme groep inwilligen zonder dialoog gaat in elk geval niet gebeuren, zei Letschert tegen de U-raad. De rector en collegevoorzitter benadrukte meermaals dat ze “een duidelijke grens wil stellen. Ultimatums stellen en dreigende taal, daar gaan we niet op in. Dat is niet de academische omgeving waarin ik me wil bewegen.” En: “De UM zou onveilig zijn volgens de groep, daar herken ik me niet in.”