Maastrichtse economen verdienen na hun studie het meest

Maastrichtse economen verdienen na hun studie het meest

ROA-onderzoek naar UM-alumni op de arbeidsmarkt

15-12-2021 · Nieuws

MAASTRICHT. Hoe vergaat het alumni van de Universiteit Maastricht op de arbeidsmarkt? Vinden ze een baan op masterniveau, en zo ja, hoe snel dan? En wat verdienen ze eigenlijk? De jongste cijfers presenteerde het Research Centre for Education and the Labour Market (ROA) afgelopen week aan de universiteitsraad.

De ROA-onderzoekers verspreiden jaarlijks drie enquêtes. Eentje voor alumni die anderhalf jaar geleden afstudeerden; de andere twee voor mensen die vijf of tien jaar geleden de UM verlieten. Ongeveer een derde van alle oud-studenten vulde de vragenlijst in 2019 en 2020 in. Van die eerste groep, die anderhalf jaar geleden uitvloog, had 93 procent een baan, blijkt uit de cijfers. Bij de andere twee groepen 98 procent.

Wie net van de Faculty of Arts & Social Sciences (Fasos) komt, vindt het moeilijkst werk. Het werkloosheidspercentage is 15 procent na anderhalf jaar. Na tien jaar is dat nog 4 procent. Bij de Faculty of Health, Medicine & Life Sciences (FHML) zit slechts 4 procent zonder werk na anderhalf jaar. Wie zeker wil zijn van een job op lange termijn kan het best bij de faculteit psychologie en neurowetenschappen (FPN) gaan studeren. Iedereen die tien jaar geleden afstudeerde en onlangs de enquête invulde, had werk.

Maar hebben zij ook een baan op masterniveau? Nee, dat niet. Na anderhalf jaar geldt dat gemiddeld voor 72 procent. Na vijf en tien jaar is dat respectievelijk 74 en 84 procent. Afstudeerders van Fasos werken het vaakst onder hun niveau. FPN scoort wederom het best op de lange termijn: 93 procent van de alumni die tien jaar geleden afstudeerde heeft een master-baan.

Wie geld belangrijk vindt, kan zich het best bij de School of Business and Economics inschrijven. SBE’ers hebben gemiddeld het hoogste maandsalaris: 3000 na anderhalf jaar, 4538 na vijf en 5693 na tien. FHML en de rechtenfaculteit volgen op de voet. Bij Fasos (2200, 3000, 3650) en FPN (2150, 3088, 4100) wordt het minst verdiend. Daar tegenover staat wel dat de economen de langste werkweken hebben: gemiddeld veertig uur na 1,5 jaar.

Tot slot keek het ROA naar de bijdragen van de UM-alumni aan de maatschappij. Wat daarmee concreet wordt bedoeld, is niet duidelijk, maar de 'goedzakken' lijken bij FHML en FPN vandaan te komen. Zij dragen (naar eigen zeggen) veel bij aan de samenleving.

De Faculty of Science and Engineering (FSE) werd niet in de enquête meegenomen omdat er te weinig reacties binnen zijn gekomen.

Auteur: Yuri Meesen

Foto: maitree rimthong via Pexels

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: ROA,alumni

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.