OMT: "Draag medisch mondkapje in het hoger onderwijs"

OMT: "Draag medisch mondkapje in het hoger onderwijs"

OMT-lid Hoebe verwacht 50.000 besmettingen per dag

10-01-2022 · Nieuws

Zodra hogescholen en universiteiten weer opengaan, moeten docenten en studenten medische mondmaskers dragen, adviseert het OMT. De bekende blauw-witte kapjes voldoen niet meer. OMT-lid en UM-hoogleraar Christian Hoebe verwacht begin februari een piek van circa vijftigduizend besmettingen per dag.

De medische mondmaskers beschermen iets beter tegen een besmetting, aldus het OMT, en dat komt van pas nu de omikronvariant om zich heen grijpt. De virologen adviseren deze mondkapjes niet alleen in het hoger onderwijs maar ook in publieke binnen- en buitenruimtes waar geen afstand kan worden gehouden.

Onder studenten en andere twintigers is het aantal besmettingen het hoogst, zegt Hoebe. “Bijna eenderde van alle infecties zit in deze groep. De twintigers zijn de hele epidemie al oververtegenwoordigd maar nu dus opnieuw, niet alleen in Limburg maar in heel Nederland. Dat komt doordat zij ondanks de lockdown de meest sociale contacten en ontmoetingen kennen. Bovendien hebben ze tot nog toe de minste boosterprikken gehad, omdat ze pas laat aan de beurt zijn. En zonder booster ben je nog maar voor 25 procent beschermd tegen omikron. Bij de deltavariant was dat 90 procent.”

Volgens het AD zitten studenten na de feestdagen massaal in quarantaine met hun huisgenoten. In de Leidse binnenstad zijn nog maar weinig studentenhuizen coronavrij, zegt een studente.

Een pluspunt voor het zuiden is dat het aantal besmettingen in Limburg minder hard is gestegen dan in andere provincies. “Dat komt doordat omikron hier als laatste opkwam. Het percentage omikron in Limburg is 91 procent. Op grond van de data van afgelopen zondag kent de regio Zuid-Limburg de minste besmettingen van het hele land. In Noord-Holland, met bijna twee keer zoveel meldingen, was omikron afgelopen vrijdag al 100 procent.”

Hoebe houdt rekening met een ontwrichting van de samenleving. “Dat klinkt wat zwaar aangezet, maar wat ik bedoel is dat door de golf van omikronbesmettingen er veel personeel kan uitvallen. Ofwel doordat ze ziek worden of in quarantaine moeten. Dat geldt voor de zorg maar evengoed voor het hoger onderwijs.”

Ondanks dat boostervaccinaties en de lockdown de piek van de omikrongolf afzwakken, lukt het niet om het reproductiegetal volledig onder de 1 te krijgen. “Hierdoor groeit het aantal infecties exponentieel. De meest recente, officiële schatting van het R-getal - op 23 december – was 1,16. Dat zal deze week doorschieten naar ongeveer 1,7. En dat zou begin februari kunnen uitmonden in een piek van vijftigduizend besmettingen per dag.” 

Foto: Shutterstock

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: corona,mondkapjes,lockdown,onderwijs,collegezalen

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.