De timing van een vleermuis

De timing van een vleermuis

In coronatijd werkt een pensioenleeftijd van zeventig jaar niet beklemmend, maar rustgevend

21-01-2022 · Blog

Sommigen probeerden het duidelijk te maken met gezwaai en gebaren richting de webcam, anderen via berichten in de chat. Maar het was tevergeefs. Drie volle kwartieren bleef de hoogleraar oreren, tot de pauze van het college aanbrak. Toen pas realiseerde hij zich dat zijn microfoon al die tijd op mute stond. Geen enkele student had iets van zijn verhaal meegekregen.

Het was mijn allereerste ervaring met online onderwijs, en gelukkig ook meteen een van de laatste. Ik hoefde in maart 2020 namelijk nog maar één vak af te ronden voor het behalen van mijn masterdiploma. Sindsdien overheerst er bij mij een gevoel van opluchting dat die vervloekte vleermuis niet een paar jaar eerder op de Wuhanse markt belandde. Dat ene digitale college was nog grappig, maar ik kan me goed voorstellen dat geklungel van digibete docenten zeer snel gaat vervelen. Net als het gebrek aan contact met medestudenten, online tentamens vanuit je studentenkamertje of verenigingsactiviteiten via Zoom.

En natuurlijk, ook wanneer je aan het begin van je werkende leven staat, komt een pandemie niet bepaald gelegen. Geen borrels om een netwerk op te bouwen, geen koffiemomentjes of lunchpauzes om al die nieuwe collega’s beter te leren kennen. Toch kan ik mezelf troosten met mijn geschatte pensioenleeftijd. Voor mensen van mijn bouwjaar ligt die inmiddels tegen de zeventig jaar aan. Normaal gesproken zou dat een beklemmend gevoel geven, maar in coronatijd werkt die constatering rustgevend. Met nog een dikke veertig werkzame jaren in het vooruitzicht, klinkt twee door een pandemie beheerste jaren niet zo lang. Die netwerkborrels en bedrijfsuitjes komen er nog in overvloede, waarschijnlijk tot vervelens toe.

Maar wanneer je over een paar maanden je bachelor afrondt en nog altijd niet het ‘echte’ studentenleven hebt meegemaakt, dan begint de tijd te dringen. De kans op dat lustrumgala of die studiereis komt maar één keer langs. Het moet allemaal binnen dat tijdsbestek van enkele jaren gebeuren. Ik hoop dan ook van harte dat degenen die over een paar jaar afstuderen op dat moment kunnen zeggen: ik ben blij dat de pandemie niet een paar jaar later eindigde.

Dennis Vaendel is sinds afgelopen zomer junior redacteur bij Observant. Op deze plek schrijft hij over wat hem opvalt als beginnend journalist en nieuwkomer bij de Universiteit Maastricht.

Foto: Pixabay

Categoriëen: Columns en opinie
Tags: blogdennis,coronamaatregelen,online onderwijs

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.