Studentenverenigingen weer ‘zittend’ open: “Zo druk en gezellig als mag”

Studentenverenigingen weer ‘zittend’ open: “Zo druk en gezellig als mag”

Bierkranen zijn weer geopend

27-01-2022 · Nieuws

Nu de coronamaatregelen versoepeld zijn, mogen ook studentenverenigingen hun deuren weer openen. En dat gebeurde dan ook direct, zo blijkt uit een telefonisch rondje langs de grote verenigingen.

Minder dan 24 uur nadat premier Mark Rutte de versoepelingen dinsdagavond bekendmaakte, stonden de bierkranen in de verenigingsgebouwen alweer open. Veel voorbereidingstijd was er niet nodig: de protocollen voor qr-checks, looproutes en tafelindelingen lagen er nog van vóór de afgelopen lockdown. “Als verenigingen zijn we inmiddels allang gewend hoe om te gaan met de maatregelen”, zegt Floor Otten, commissaris Bar, Pand en Orde bij KoKo.

Dat houdt in: het coronatoegangsbewijs controleren bij binnenkomst, mondkapjes op tijdens het lopen, overal anderhalve meter afstand houden en alleen activiteiten met een vaste zitplaats. “Dit verloopt allemaal soepel”, merkt Otten op. “Iedereen is hier toch al op ingesteld, in de horeca en op veel andere plekken gaat het er immers ook zo aan toen.”

En verder is het doen wat binnen de maatregelen mogelijk is, zegt Circumflex-voorzitter Simon Hoek. “Leden zijn weer welkom voor commissievergaderingen of om te studeren. En we houden ’s avonds weer borrels, zij het met een beperkt aantal mensen.”

Net als bij de andere verenigingen mogen leden uit één huishouden samen plaatsnemen aan een tafeltje, met anderhalve meter tot de volgende tafel. “Op deze manier kunnen we maximaal 150 leden tegelijk ontvangen”, aldus Hoek. Bij Tragos ligt dat rond de 130 personen, Saurus en KoKo kunnen respectievelijk 50 en 60 mensen toelaten. Al zat het woensdag niet direct vol: veel studenten hebben op dit moment nog tentamens.

Grotere evenementen moeten voorlopig nog even wachten. InMosae, het grote, jaarlijkse open feest van Circumflex, staat over drie weken op de agenda. “Ik ben niet hoopvol dat we dan al meer mensen mogen toelaten”, zegt Hoek. “Daarom kijken we alvast naar een alternatieve invulling, binnen de huidige maatregelen. Maar het gaat wel door, want we willen deze traditie in stand houden.”

Tragos kijkt er iets anders tegenaan. Hun Dies Gala staat voor 12 maart gepland, drie dagen na afloop van het huidige maatregelenpakket. “Dat willen we niet zittend doen, dus het gaat alleen door als er dan versoepeld is”, zegt voorzitter Robert Roosen. “Anders verplaatsen we het. We willen zo’n zeshonderd personen kunnen ontvangen.”

En tot die tijd is het op de vereniging zo druk en gezellig als de maatregelen toestaan, zegt Roosen. “We proberen er het beste van te maken.”
 

Foto: Pexels

Categoriëen: Nieuws en achtergrond
Tags: studentenverenigingen,maatregelen,corona,borrels,circumflex,koko,tragos

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.