Italiaanse kankerexpert is de nieuwe Tefaf-hoogleraar

Italiaanse kankerexpert is de nieuwe Tefaf-hoogleraar

Alberto Bardelli is gespecialiseerd in de genetica van kanker

01-02-2022 · Nieuws

MAASTRICHT. De moleculair bioloog Alberto Bardelli zal de Tefaf-leerstoel 2022 bekleden. Hoe kun je voorspellen welke patiënten gunstig reageren op een kankerbehandeling? Dat is de vraag die de Italiaan probeert te beantwoorden.

Het is een van de grote uitdagingen van deze tijd, zegt Manon van Engeland, directeur van onderzoeksinstituut GROW: voorspellen welke behandeling voor wie geschikt is. “We weten welke anti-kankermedicijnen werken op groepsniveau, maar niet voor welk individu.”

Alberto Bardelli (1967), hoogleraar aan de Universiteit van Turijn, probeert dat te achterhalen aan de hand van de genetische veranderingen die hij in tumoren tegenkomt. Hij is gespecialiseerd in de genetica van kanker. 

De Tefaf-leerstoel wordt mogelijk gemaakt door de kunstbeurs, Kankeronderzoekfonds Limburg en GROW, waar de leerstoel ook is ondergebracht. Het instituut heeft Bardelli benaderd vanwege het grote belang van zijn onderzoeksterrein en de eventuele samenwerking met zijn Turijnse groep. 

De Italiaan heeft ruimschoots zijn sporen verdiend. Hij is de voormalige voorzitter van de Europese vereniging van kankeronderzoek, de EACR, en publiceert doorgaans in topbladen als NatureScience en Cell, zegt Van Engeland. “Ik heb een paar zoomsessies met hem gehad, waarin hij zich vereerd voelde dat onze keus op hem was gevallen.”

Zoals gebruikelijk zal ook Bardelli een oratie houden. Meestal vindt die plaats tijdens de kunstbeurs, maar of dat dit jaar ook zal gebeuren is nog onzeker. Alleen al omdat de Tefaf - verschoven naar juni of juli - nog geen precieze datum heeft geprikt. 

Van Engeland: “Vorig jaar hebben we geen Tefaf-hoogleraar benoemd. Nu wilden we niet nog een jaar overslaan.”

Naast de inaugurele rede zal Bardelli een workshop organiseren, samen met enkele editors van vakbladen. Die bijeenkomst – waarschijnlijk online – draait om ‘the art of academic publishing’. Van Engeland: “Die is bedoeld voor jonge onderzoekers, om ze een indruk te geven hoe editors denken. Wat vinden die belangrijk? Welke artikelen willen ze?”