Ook over de andere Venlose master – Health Food Innovation Management – zijn de studenten te spreken. Alleen op het onderdeel ‘voorbereiding loopbaan’ krijgt die opleiding slechts één plusje (bovengemiddeld), in plaats van de maximale twee (zeer bovengemiddeld).
De Maastrichtse Economics-studenten zijn tevredener dan hun medestudenten elders in het land. De opleiding scoort op ‘inhoud’, ‘toetsing’ en ‘sfeer’ bovengemiddeld, iets wat geen andere Economics-master de UM nadoet. Ook bij de master Mental Health zijn veel plusjes te zien. Alleen op het gebied van toetsing doet de studie het wat minder, al is het oordeel nog steeds ‘gemiddeld’.
Minder blij zijn de geneeskundestudenten. Hun opleiding bereidt hen weliswaar goed voor op de arbeidsmarkt, maar op andere onderdelen, zoals toetsing en inhoud, krijgt de master het oordeel ‘ondergemiddeld’ of ‘zeer ondergemiddeld’. Ook bij International and European Tax Law lopen ontevreden studenten rond. Zij vinden hun opleiding ‘zeer ondergemiddeld’ op het gebied van inhoud, toetsing en sfeer.
Geen ranglijsten
Sinds 2020 staan er in de Keuzegids Masters, in tegenstelling tot de Keuzegids Bachelors, geen rankings meer. De Keuzegids Bachelor baseert zich op drie bronnen: studentenoordelen uit de meest recente Nationale Studenten Enquête (NSE), cijfers over het studiesucces (uitval en studietempo) en de rapporten van deskundigen die opleidingen doorlichten in opdracht van accreditatieorganisatie NVAO.
Voor de masters is dit anders. Cijfers over het studiesucces zijn er niet altijd en de deskundigen zeggen sinds 2019 alleen nog maar of een opleiding ‘voldoende’ is. Het oordeel ‘goed’ of ‘excellent’ wordt niet meer geveld. Blijft alleen de NSE over. Dat vindt de redactie niet genoeg om een ranglijst mee samen te stellen.
Oordelen geschrapt
De Keuzegids kiest er ook voor bepaalde oordelen uit de NSE niet mee te nemen wanneer ze de steekproef te klein vinden (minder dan 10 deelnemers). Dat betekent dat er voor veel Maastrichtse masters, die vaak kleinschalig zijn, geen plusjes of minnetjes in de gids staan. De toekomstige student moet het in deze gevallen doen met algemene informatie zoals de instroomcijfers en het percentage internationale studenten.