Proof, pudding and eating

Proof, pudding and eating

Nu lijd ik als wetenschapper aan een milde vorm van beroepsdeformatie. Ik ben nogal van ‘o, is dat zo?’

08-02-2022 · Medewerkerscolumn

Wel eens van gehoord, de dwaze ‘vijfsecondenregel’? Bij insiders ook bekend als ‘je-verstand-verlorenregel’. Het idee komt er in het kort op neer dat bacteriën meer dan vijf seconden nodig zouden hebben om zich te hechten aan voorwerpen, etenswaar inbegrepen. Dus: laat je iets vallen, maar raap je het binnen vijf seconden weer op, stop het gerust in je mond, geen vuiltje aan de lucht. Of beter: geen vuiltje aan het gevallen voorwerp.

Nu lijd ik als wetenschapper aan een milde vorm van beroepsdeformatie. Ik ben nogal van ‘o, is dat zo?’ en het uittesten. Zo was ik laatst in een kleedlokaal waar iemand, net voor hij een hap wilde nemen, een gepelde banaan liet vallen. De vuile vloer deerde de persoon niet. ‘Gewoon oprapen en opeten, de vijfsecondenregel, he’, was zijn devies. Ik sputterde wat tegen, maar mijn argumenten maakten weinig indruk.

Tijd voor zwaarder geschut. Ik had juist het naastgelegen toilet bezocht, waar iemand had verzuimd door te spoelen. Dat trof. Ik nodigde de ‘vijfsecondenbeliever’ uit voor een toiletbezoek en verzocht hem zijn banaan vier seconden in de dampende bruine massa onder te dompelen. En vervolgens een hap te nemen. (Van die banaan dan; niet erger maken dan het is.) Hij viel pardoes van zijn vijfsecondengeloof. The proof of the pudding is in the eating. Mag je hier vrij letterlijk nemen.

Het is diezelfde onhebbelijkheid die mij uitermate geschikt maakt om de sfeer dood te slaan op feestjes en partijen. Het door just making conversation ingegeven maar onvermijdelijke ’oh nee, biermerk X is niet te drinken, doe mij maar een biertje van Y’ mag ik graag genadeloos proefondervindelijk afstraffen. ‘Oké, dat gaan we dan checken, ogen dicht en proeven maar’ is mijn inmiddels voorspelbare reactie. Vaak met al even voorspelbaar resultaat.

Of je er op feestjes nu alleen maar vrienden mee maakt of niet, het zou mooi zijn wanneer wat meer mensen die benadering van ‘the proof of the pudding etc. ’ als leidraad zouden nemen.

Sander Jansen, universitair hoofddocent aan de rechtenfaculteit

Auteur: Redactie

Foto: archief Sander Jansen

Categoriëen: Columns en opinie
Tags: sanderjansen

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.