(Nog) geen grote problemen in Maastrichtse onderwijsgroepen

(Nog) geen grote problemen in Maastrichtse onderwijsgroepen

Hoe staat het ermee op de campus nu de besmettingscijfers torenhoog zijn?

08-02-2022 · Nieuws

MAASTRICHT. Tot eind januari bleef het onderwijs aan de Universiteit Maastricht online, maar de deuren staan weer open. Vraag is: hoe zien de onderwijsgroepen eruit nu de coronabesmettingen de pan uitrijzen? Uitgestorven lokalen lijken vooralsnog mee te vallen, maar op iedere faculteit zijn er wel studenten die online aansluiten.

Om te beginnen: de UM heeft op centraal niveau noch een overzicht van besmettingscijfers, noch van het aantal onderwijsgroepen dat noodgedwongen online gaat. De meeste faculteiten houden het ook niet bij. “We hoeven geen signalering meer te doen richting GGD, medestudenten of docenten”, legt Judith Buddenberg, hoofd bureau onderwijs van de faculteit Science and Engineering (FSE), uit. Bovendien is er vaak geen beginnen aan, “de situatie verandert elke dag”. De ene dag zijn er twee ‘uitvallers’ in een onderwijsgroep vanwege quarantaine of corona. De andere dag kan het zijn opgelopen tot acht waardoor een volledige Zoom-bijeenkomst de voorkeur krijgt boven hybride. Buddenberg: “Gelukkig zijn de docenten zo flexibel dat ze handelen naar wat op die dag mogelijk is.”

Op de meeste faculteiten is er volop leven in de brouwerij. Mark Vluggen, opleidingsdirecteur bachelors van de School of Business and Economics (SBE), merkte afgelopen maandag “tijdens een rondje door de onderwijsvleugels” dat de meeste groepen compleet en fysiek aanwezig zijn. “In sommige groepen zag ik dat een of twee studenten via Zoom de tutorial volgden.” Ook bij de faculteit Health, Medicine and Life sciences “loopt het”, zegt onderwijsdirecteur Health, Jascha de Nooijer, bondig. Sjoerd Claessens, vice-decaan onderwijs van rechten en zelf docent tijdens dit blok, vertelt dat “veruit de meeste studenten naar de campus” komen. “Ik heb geen meldingen van grootschalige uitval.”
Net als op de andere faculteiten werken de juristen “pragmatisch”: in principe op de campus, maar als het niet anders kan hybride “of in een enkel geval helemaal online”.

Toch blijkt hybride onderwijs voor menig docent (en student) geen aantrekkelijke optie. Vluggen meent dat men soms liever volledig online gaat – als er veel studenten tegelijkertijd thuis zitten – “omdat hybride onderwijs dan erg ingewikkeld wordt”. Dat merkt ook Giselle Bosse, vice-decaan onderwijs van de faculteit Arts and Social Sciences. “Als tweederde of meer van de studenten thuis moet blijven, is het gemakkelijker om de groep tijdelijk online te verplaatsen.” Hetzelfde geldt voor docenten die niet naar de faculteit kunnen komen, zegt ze. “Dergelijke beslissingen worden altijd in nauw overleg met de opleidingscoördinator of opleidingsdirecteur genomen en alleen na afweging van alle mogelijke opties.”

Wel houdt men bij Arts and Social Sciences de vinger aan de pols: een student die langer dan twee weken via Zoom wil aanschuiven, moet zich melden bij de studieadviseur. “We willen niet dat studenten ‘onzichtbaar worden’, wellicht dat ze begeleiding nodig hebben bij hun studie.” Op dit moment hebben 41 studenten een aanvraag ingediend voor online onderwijs deze periode, zegt Bosse. Velen zijn derdejaars bachelorstudenten die terug zijn gekeerd van hun uitwisselingsprogramma. En nee, corona is nu niet de reden, maar huisvestingsproblemen. “Het is haast onmogelijk voor hen om een kamer te vinden voor de rest van het academisch jaar.”

 

Auteur: Wendy Degens

Foto: Observant

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: corona,onderwijs,open,hybride,online,Zoom

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.