Met paddo

Met paddo's achter de kiezen naar je werk

Maastrichts onderzoek naar psychedelica

09-02-2022 · Wetenschap

Microdoseren: mini-porties van LSD of paddo's innemen om je beter te voelen, om productiever te zijn, creatiever. De trend is niet nieuw maar onverminderd populair, ook tijdens de pandemie. Een team van Maastrichtse psychofarmacologen doet er veel onderzoek naar. Werkt het? Het lijkt er wel op. Is het veilig? Ja.

In de jaren zestig al zwoeren hippies bij het geestverruimende LSD. Na een wereldwijd verbod zijn geestverruimende middelen, ook psychedelica geheten, sinds een aantal jaren weer in opmars, aanvankelijk onder tech-nerds in Silicon Valley. Zij nemen LSD of paddo’s niet in de hoeveelheden waarin de hippies ze consumeerden, maar in microdoses, vaak een tiende van een volledige portie. Ze gaan er ook niet van trippen maar worden er naar eigen zeggen vrolijker van, creatiever, productiever. 

Microdoseren is al lang niet meer beperkt tot de techwereld. Op het Amerikaanse forum van de sociale nieuwswebsite Reddit wisselen zo'n 90 duizend leden hun ervaringen uit, waarvan de meeste juichend. Uit recent Brits verslavingsonderzoek blijkt dat aardig wat respondenten tijdens de pandemie met microdoseren zijn begonnen. Sommigen hebben zelfs hun antidepressiva en andere psychofarmaca verwisseld voor psychedelica.

Over de populariteit van microdoseren bestaan geen cijfers, zegt Jan Ramaekers, hoogleraar psychofarmacologie aan de Universiteit Maastricht. Maar aanwijzingen zijn er wel. "We zien dat veel mensen reageren op enquêtes die we over dit onderwerp rondsturen. Ook krijgen wij als een van de weinige groepen die psychedelica onderzoeken, veel aanvragen van studenten die stage willen lopen of onderzoek bij ons willen doen. Uit de hele wereld."

Associatief denken

De godfather van de microdoseertrend is de Amerikaanse psychologiehoogleraar James Fadiman (82). Hij schreef het boek The Psychedelic Explorer’s Guide (2011), stelde een weekschema en standaardprotocol op, en verzamelde een kleine tweeduizend ervaringsverhalen uit meer dan dertig landen. Zijn conclusie: het algemeen welzijn verbetert, inclusief de concentratie en de creativiteit, en het aantal depressieve klachten neemt af. Er zijn ook negatieve ervaringen: angstklachten kunnen verergeren.

Een analyse van ervaringsverhalen maakt nog geen onderzoek. Dat is schaars, al bleek uit een Leidse studie onder 38 gezonde proefpersonen dat microdoseren met paddo's - oftewel psilocybine - de creativiteit ten goede kwam, in het bijzonder het oplossen van problemen en het associatieve denken.

Verbeelding

Ontbrak in de Leidse studie een controlegroep, in een Maastrichtse studie van eind 2020 was die er wel. Daarin toonden onderzoekers van de vakgroep psychofarmacologie en neuropsychologie aan dat microdoseren met LSD een gunstige invloed heeft op stemming en cognitie. 

"De proefpersonen zaten prettiger in hun vel en konden hun aandacht beter vasthouden", zegt onderzoeker Kim Kuypers. "Ik moet er wel bij zeggen dat we alleen hebben gekeken naar de acute effecten. We hebben de deelnemers niet gevolgd, dus we weten niet hoe lang ze zich beter voelden. En dan is er nog het placebo-effect. In hoeverre speelt verbeelding een rol? Ook daar weten we te weinig van."

Dat geldt tevens voor de invloed van microdoseren op de geestelijke gezondheid. Uit sommige studies, zoals ook recent van de Universiteit van British Columbia (met Kuypers als co-auteur), blijkt dat microdoses van LSD en psilocybine de klachten van depressie en angst verlichten. "We weten uit een vragenlijst onder een paar duizend mensen dat psychiatrische patiënten er tevreden over zijn, maar het wachten is op klinische studies." 

Kuypers heeft een experiment in de steigers staan waarbij patiënten met ADHD kleine porties LSD nemen. "Bij hen zou het de aandacht sterk kunnen verbeteren."

Fibromyalgie

Dat geldt ook voor het gebruik van microdoses LSD bij pijnbestrijding. In navolging van de eerste experimenten in de jaren zestig heeft Ramaekers een studie op touw gezet met 24 gezonde proefpersonen, die deelnemen aan een zogeheten cold pressor test. Hierbij moeten ze drie minuten hun hand in een bak met koud water steken. "Na anderhalve minuut haken de meeste mensen af, maar ze houden het langer vol na een microdosis LSD. Waarom? Omdat ze minder pijn voelen."

Het effect was volgens Ramaekers net zo groot als dat van opiaten als morfine en oxycodon. "Alleen zijn deze middelen superverslavend, LSD niet. Ook hindert een microdosis niet in het dagelijks leven, en het lijkt twaalf uur te werken. Dus als je 's ochtends een portie neemt, heb je de rest van de dag geen pijn."

Het vervolgonderzoek is onlangs ingediend ter beoordeling door de medisch ethische toetsingscommissie van de UM. "We willen samen met Leiden dezelfde test doen bij patiënten met fibromyalgie. Die hebben last van chronische pijn in spieren en bindweefsel." 

Verbieden

Hoe veilig is microdoseren? "Heel veilig", zegt Ramaekers. "Psychedelica zijn niet toxisch, ze werken niet in op vitale organen."

Kuypers: "Mee eens, al moet wel nog blijken of LSD en psilocybine op de lange termijn ook veilig zijn."

Ramaekers: "Ja, iets wat we van veel medicijnen ook niet weten. Laat ik zeggen, er zijn geen signalen uit het veld dat psychedelica onveilig zijn. Dat is in ieder geval geen reden om ze te verbieden."