UPDATE: Boete van tienduizend euro dreigde voor Tragos

UPDATE: Boete van tienduizend euro dreigde voor Tragos

Studentenvereniging ziet af van Multizalenfeest als protestactie

13-02-2022 · Nieuws

MAASTRICHT. Studentenvereniging Tragos heeft het Multizalenfeest dat afgelopen zaterdagavond- en nacht zou plaatsvinden, afgeblazen. Ze kregen vrijdag van de gemeente te horen dat ze een boete van tienduizend euro konden verwachten als ze toch hun deuren zouden openen, zo blijkt vandaag uit een gesprek met de voorzitter van Tragos. Met het feest wilde de vereniging aansluiten bij ‘De Nacht staat op’, een landelijke protestactie voor de heropening van de nachthoreca. 

Zaterdagavond 12 februari, 20.00 uur: her en der staan fietsen geparkeerd bij het onderkomen van Tragos aan de Fort Willemweg. In totaal zo’n veertig. Twee uur later, wanneer de voorgeschreven eindtijd voor horeca – en daarmee studentenverenigingen -  aanbreekt, is zowat iedereen vertrokken. En dat terwijl het aangekondigde Multizalenfeest van studentenvereniging Tragos tot 5.00 uur de volgende ochtend zou duren. Kaartjes waren niet meer te krijgen; het evenement was uitverkocht. Het bestuur verwachtte zo’n zevenhonderd aanwezigen, waaronder vierhonderd niet-leden.

Het feest ging niet door. Reden? Net als voor andere Maastrichtse zaken die tegen de regels in wilden gaan – waaronder nachtclub Complex, De Fessa Maastricht en een aantal café’s op de Markt - was dat de aangekondigde torenhoge boete.

“Een snelle rekensom leerde dat deze financieel ondraagbaar zou zijn”, zegt Tragos-voorzitter Robert Roosen. “Dat viel rauw op ons dak. Studenten zijn de lockdowns echt beu. Met het feest wilden we de sfeer van voor de pandemie terughalen. Bij een lagere boete hadden we het waarschijnlijk wel gewoon door laten gaan.”

Al greep men de actie zeker niet alleen maar aan voor het geven van een feestje, verzekert Roosen. “Wij staan volledig achter het protest. Ook wij organiseren evenementen die onder nachthoreca vallen, die al twee jaar niet door mogen gaan.” Voor Tragos aanleiding genoeg om zich bij de andere ‘rebellerende’ nachtclubs aan te sluiten. Ondanks dat het kabinet al liet weten in de komende twee weken flink te willen versoepelen. Roosen: “Ook met een eindtijd van 1.00 uur ’s nachts schiet je weinig op. Bovendien geloof ik na twee jaar pandemie niet meer zo in die voornemens. Voor je het weet zit je weer in een volgende lockdown.”

Birgitte Hendrickx, adjunct directeur van het studentenservicecentrum van de Universiteit Maastricht, was op de hoogte van de plannen van Tragos. “De voorzitter heeft bij ons gemeld dat ze een feest gingen organiseren. We hebben gezegd: ‘Doe het niet, het mag niet volgens de huidige coronamaatregelen’. We hebben hen aangesproken op hun verantwoordelijkheid.”

Sinds de uitbraak van Covid-19 is er een addendum toegevoegd aan de Gedragscode Introductietijd, een officieel UM-document. Daarbij adviseert het college van bestuur “dringend”, zo staat er in het document, om “bij het organiseren van activiteiten in het kader van de introductietijd, maar ook daarna, de meest recente richtlijnen van het RIVM en het Veiligheidsprotocol COVID-19 van de UM na te leven.” Hendrickx: “Denk bijvoorbeeld aan het maximale aantal mensen in een pand en aan de hygiënemaatregelen. Daar hebben ze ons altijd keurig over ingelicht. Wat dat betreft hebben ze ontzettend hun best gedaan.” Bij Hendrickx hebben de studenten heel wat krediet opgebouwd de afgelopen tijd. Maar was het feest doorgegaan, dan had volgens haar wel “een goed gesprek” plaatsgevonden.

Hoewel het besluit om het feest af te lasten uiteindelijk financieel was, zat ook de gedragscode in het achterhoofd, zegt Roosen. “We wilden zeker geen brandhaard creëren. Daarom waren we onder meer van plan om een QR-code aan de deur te vragen. Maar we vonden het wel heel belangrijk om met de protestactie onze stem te laten horen.”

Wendy Degens, Dennis Vaendel

 

Auteur: Redactie

Foto: still Instagram

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: tragos,corona,protest,de nacht staat op, studentenvereniging, fort willem

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.