Zingend opkrabbelen uit het coronadal

Zingend opkrabbelen uit het coronadal

Universiteitskoor repeteert weer na twee zware jaren

18-02-2022 · Reportage

MAASTRICHT. Er klinkt gezang in het repetitiezaaltje aan de Bredestraat, maar bewegende monden zijn er niet te zien. Die zitten verscholen achter een mondkapje. Maar dat mag de pret niet drukken voor de leden van het Universiteitskoor Maastricht deze dinsdagavond, tijdens de eerste ‘echte’ repetitie sinds de start van de pandemie. “Het is heel mooi om eindelijk weer samen te kunnen zingen.”

Een dubbele klap was het twee jaar geleden, vertelt voorzitter Gili Yaron. Eerst moest het koor de “oude, geliefde” repetitielocatie aan de Kapoenstraat verlaten. De UM wilde het gebouw gaan gebruiken voor avondonderwijs. En vlak erna verscheen de grootste spelbreker ten tonele: de coronapandemie. Het verhaal is bekend: koorrepetities bleken superspread-events, samen zingen mocht niet meer.

Sindsdien was het vasthouden van het ‘wij-gevoel’ erg lastig, zegt Yaron. “We hebben van alles georganiseerd, van wandelingen tot repetities in de buitenlucht. Maar toch bleef er altijd die onzekerheid: gaan we ooit weer op de oude manier met elkaar zingen?” Tot twee keer toe werkte men aan een nieuwe start, twee keer gooide een nieuwe lockdown roet in het eten.

Intussen zakte het ledental drastisch. Waar het koor negentig zangers sterk de pandemie in dook, was daar op het dieptepunt vorige maand nog maar de helft van over. “Ons koor is een mix van studenten, staf en locals”, legt Yaron uit. “Vooral onder studenten is het verloop groot. Ook waren er zangers die het allemaal te riskant vonden. Omdat er door de coronacrisis geen nieuwe leden bij kwamen, daalde het aantal zangers dus snel.”

Marathon

Maar deze dinsdagavond lijkt er dan eindelijk licht aan het einde van de tunnel te schijnen. Terwijl de leden binnendruppelen, volgt een aantal op een tablet de persconferentie van minister Kuipers. “Over twee weken mogen we weer zonder mondkapjes en op minder dan anderhalve meter repeteren”, luidt de enthousiaste conclusie van de zangers. Al klinkt er her en der ook nog wat twijfel. Is dat wel veilig, zeker voor de kwetsbare leden? “Maar goed, uiteindelijk moet je toch een keer terug naar normaal", merkt een lid op. “En iedereen wordt gevraagd voor de repetitie een zelftest te doen, dat geeft een veilig gevoel.”

Dirigent Wim Vluggen kijkt er in elk geval naar uit. “Dankzij de mondkapjes moet ik nu alles op gehoor doen. Terwijl ik juist ook de expressie op het gezicht wil zien, de mondstand, de manier waarop iemand klinkers vormt.” Zeker nu het koor weer zowat vanaf nul moet beginnen. “Ik merk dat de stemmen achteruit zijn gegaan, vooral bij de wat oudere leden. Het is alsof je na twee jaar stilzitten weer begint met hardlopen. Dan ren je ook niet direct een marathon. Gelukkig pakt iedereen het weer vrij snel op.”

Buitenlandse studenten

Bovendien kan Vluggen inmiddels weer met een compleet koor werken. De afgelopen twee weken waren er open repetities, waarbij het ledental tot ongeveer zestig is aangevuld en de verschillende zangstemmen weer in balans zijn gebracht. “Daarbij hebben we ook nog ‘nee’ moeten verkopen”, zegt Yaron. “Er is ontzettend veel belangstelling, onder meer van buitenlandse studenten. Maar gezien de huidige maatregelen hebben we de instroom beperkt. Na de zomer hopen we weer terug te gaan naar negentig leden.”

In de tussentijd repeteert het koor voor het eerstvolgende concert in juni, met voornamelijk Franstalige nummers. En dat kan binnenkort ook weer vanaf ‘eigen grond’. De universiteit heeft toegezegd een nieuwe repetitielocatie beschikbaar te stellen, waardoor men de tijdelijke, ietwat kleine oefenruimte bij Koninklijke Harmonie Ster van Maastricht kan verlaten, vertelt Yaron voorafgaand aan de repetitie. Een mededeling die op applaus van de leden kan rekenen. Langzaam lijkt alles weer terug te gaan naar ‘normaal’.

Foto: Joey Roberts

Categoriëen: Mensen, Achtergrond
Tags: koor,universiteitskoor,coronamaatregelen,

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.