”Je hoeft niet veel levenservaring te hebben: onze mening is heel waardevol voor de stad”

”Je hoeft niet veel levenservaring te hebben: onze mening is heel waardevol voor de stad”

Studenten op de lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen

22-02-2022 · Achtergrond

MAASTRICHT. In Maastricht zijn er 39 zetels te verdelen bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Verschillende studenten van de Universiteit Maastricht doen een gooi naar een plekje in de raad. Observant sprak met zes van hen. Ze staan op verschillende lijsten, maar hebben hier en daar toch dingen gemeen: ze willen bestuurlijke vernieuwing en meer jongeren in de lokale politiek.

 

Sjoerd Maillé (22) is derdejaars rechtsgeleerdheid en staat op plek zes voor de VVD (nu drie zetels). Sinds de middelbare school is hij met politiek bezig; hij heeft zelfs al wat ervaring binnen de gemeentepolitiek. Sinds vorig jaar is hij burgerraadslid (die mogen deelnemen aan raadscommissievergaderingen, maar niet de raadsvergadering) voor zijn partij in Maastricht. Zijn voorbeeld is Daan de Kort, Tweede Kamerlid namens de VVD. “Net als bij mij is zijn zicht maar ongeveer 5 procent.” Toen De Kort vorig jaar nog wethouder was in Veldhoven dronken ze samen een bak koffie. “Ik ben onder de indruk van hoe hij de koe bij de horens heeft gevat, voor zijn doel gaat”. Dat wil Maillé ook, vooral op het gebied van de Wmo [wet maatschappelijke ondersteuning, red.], jeugdzorg en participatie. “Veel mensen staan in Maastricht langs de kant en krijgen een uitkering. Ik vind het belangrijk dat iedereen kan meedoen, een verschil maken, dat is heel belangrijk voor het levensgeluk. Hoe ze meedoen, daar wil ik mensen meer vrijheid in geven. Ik vond het vroeger vreselijk dat instanties bepaalden hoe ik als slechtziende mijn leven moest inrichten. Ik wil het initiatief in eigen hand kunnen nemen, dat zie ik bij de VVD terug.” Het team in Maastricht is heel jong, zegt Maillé. “De nummer één op de lijst is in de zestig, maar de nummers twee tot en met tien zijn twintigers en dertigers. We kijken met een frisse blik naar de stad.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jules Ortjens (28) doet de researchmaster European Studies en is lijsttrekker van Volt (nu nog geen zetels). Voordat hij aan zijn master in Maastricht begon studeerde hij in Estland en Rusland, en was hij een tijdje journalist in Estland. “Ik zag van buitenaf hoe wij democratie in Europa voor lief nemen. Ik dacht: ‘Hoe kunnen we die vasthouden en ervoor zorgen dat iedereen zich vertegenwoordigd voelt?’” In Estland kwam hij in contact met de Europese partij Volt. Zij waren met diezelfde vraagstukken bezig. Terug in Maastricht hielp hij met de opbouw van de Maastrichtse tak. “Nu zijn er nationale en lokale partijen in Maastricht, terwijl we juist over de landsgrenzen heen moeten kijken. Volt kijkt naar Maastricht als het hart van Europa in plaats van een uithoek van Nederland. Brussel, Aken en Luik liggen op steenworp afstand.” Er moeten daarom betere verbindingen in het openbaar vervoer komen, vindt Ortjens. “Dan is het voor studenten ook veel interessanter om na hun studie in Maastricht te blijven wonen en voor bedrijven om zich in de regio te vestigen.” En als het over OV gaat: “Er zou ook iedere tien minuten een trein naar Sittard en Heerlen moeten gaan. Daar is veel leegstand, waarom niet samenwerken?” Allemaal niet goedkoop, geeft Ortjens toe. “Maar op de lange termijn is het heel goed voor de stad.” Een ander belangrijk punt van Volt: “We willen een onafhankelijke burgerraad in het leven roepen, bestaande uit willekeurige burgers – Sjengen en (internationale) studenten door elkaar – die advies geven over beleidsvoorstellen. Het is tijd voor democratie 2.0.” Een voorzichtige voorspelling van Ortjens: “Drie zetels!”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alexander Lurvink (33) weet precies waaraan hij begint. Hij is naast masterstudent Public Policy and Human Development al vier jaar gemeenteraadslid. Hij begon bij M:OED, maar splitste af en gaat het de komende verkiezingen wagen met zijn nieuwe partij: RE:SET. En daar heeft hij grootse plannen mee. “Ik wil van een vertegenwoordigingsdemocratie naar een participatiedemocratie. Het huidige systeem spreekt de burger niet aan, dat zie je bijvoorbeeld aan de opkomst. Die is al jaren onder de 50 procent.” Hoe dat nieuwe systeem eruitziet? “Stel een burger heeft een goed idee voor de stad en daarvoor heeft hij voldoende draagvlak verzameld; bijvoorbeeld handtekeningen of wetenschappelijke publicaties. Dan benoemt RE:SET die persoon tijdelijk tot burgerraadslid. Op deze manier kan hij of zij zelf in de commissie zijn verhaal doen. De partij en raadsleden krijgen zo meer een faciliterende rol.” Maar wat als die tegen zijn eigen ideeën ingaan? “Ik zit zelf aan de centrumlinkse kant van het spectrum, maar als er voldoende draagvlak is voor een rechts of heel links plan, dan zal ik ook deze bedienen.” Het voordeel van dit systeem: “Mensen hoeven zich niet vier jaar te committeren aan de politiek, maar kunnen binnen een half jaar hun ideeën over een specifiek onderwerp vertalen in actie. Elk dossier krijgt zo een specialist uit de samenleving.” Zijn levensproject, noemt Lurvink het. “Het gaat om de filosofie erachter dus, niet om mij als persoon.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eerstejaars fiscaal recht Jouke de Boer (19) staat op nummer acht bij het CDA (nu vijf zetels). Hij vindt het belangrijk dat er meer studenten in de gemeenteraad komen. “Die zitten er nu te weinig, de raad moet een goede representatie van de stad zijn.” Automatisch is er dan te weinig aandacht voor studentenzaken, denkt hij. “Neem de fietsenproblematiek: er staan veel fietsen op de stoepen, er zijn veel weesfietsen. Er moeten meer rekken komen.”
De Boers voorbeeld is Tweede Kamerlid namens het CDA Derk Boswijk. “Via de jongerenafdeling van het CDA heb ik hem een paar keer gesproken. Hij is een dossiervreter, gaat door tot de onderste steen boven is. En hij gaat veel op werkbezoek, hij is al honderden keren bij boeren geweest. Dat zou ik als raadslid ook willen doen als het om studentenzaken gaat. Ik ben lid van Saurus, maar ik wil ook contacten opbouwen met de andere studentenverenigingen om erachter te komen welke problemen er spelen.”
Is het niet intimiderend om als negentienjarig raadslid je mond open te trekken tegen een ervaren wethouder of de burgermeester? “Ik voorzie daar geen problemen, dat durf ik. En als het goed is luisteren ze naar de stem van de jongeren.” En qua tijd? Is een zetel in de gemeenteraad en een full time studie niet te druk? “Nee, ik heb altijd dingen naast mijn studie gedaan: coachen bij Saurus, bij mijn vorige vereniging in Amersfoort deed ik het onderhoud van de boten en ik zat op de middelbare school bij de debatclub. Dat komt goed.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lieve Smeets (24) is nummer 24 op de lijst van D66 (nu vijf zetels). Een plek in de raad is niet heel realistisch dus, maar dat vindt ze oké. “Ik zie het meer als een manier om de partij te helpen: campagne voeren, er veel met mensen over praten. Bij de laatste verkiezingen heb ik ook campagne gevoerd voor Sigrid Kaag. Ik vind de politiek heel interessant, maar ik ben daarnaast ook nog bezig met mijn master privaatrecht en ik ben voorzitter van internationale studentenorganisatie AIESEC in Maastricht.” Wordt ze met voorkeursstemmen toch gekozen? “Dan ga ik het wel doen.”
Meer jongeren in de politiek, dat vindt ook Smeets belangrijk. “Men denkt vaak dat politiek iets is voor mensen met veel levenservaring, maar studenten hebben best al veel geleerd en gedaan. Onze mening is heel waardevol voor de stad.”
Vroeger dacht Smeets voor altijd in Limburg te blijven, maar inmiddels lonkt Den Haag, vertelt ze. “Dream big: Tweede Kamerlid. Maar het lijkt me ook leuk om beleidsadviseur van de fractie te zijn. Of ambtenaar op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dan kan ik mijn rechtenachtergrond goed gebruiken.”
En waarom eigenlijk bij D66? “Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 mocht ik de eerste keer stemmen en toen ben ik me in partijen gaan verdiepen. Niet alleen stemwijzers”, benadrukt ze. “Ik heb verschillende partijprogramma’s gelezen.” D66 werd het dus, en ze kwam al snel in contact met verschillende partijgenoten. “Het is cliché, maar ‘ik pas bij deze mensen’, voelde ik.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook Martin van Rooij (25), masterstudent Public Policy and Human Development, heeft al wat politieke ervaring. Hij was voorzitter van de Maastrichtse Studentenraad en de universitaire politieke partij Novum. Ook was hij een tijd burgerraadslid voor M:OED, waar hij nu lijsttrekker van is. De politiek in Maastricht moet anders, zegt Van Rooij. “De wereld is complexer geworden, maar de politiek wordt al honderd jaar op dezelfde manier bedreven. Burgers moeten er meer bij betrokken worden door de bestuurders.” Een burgerbegroting van 300 duizend euro – de zak geld die betrokken burgers van de gemeente samen over een aantal thema’s mogen verdelen – is niet wat Van Rooij daaronder verstaat. “Bij elk beleidsonderwerp moeten Maastrichtenaren betrokken worden.” Hoe? Transparantie is het sleutelwoord. “Burgers op de hoogte houden van waar het college mee bezig is, waar het geld naartoe gaat.”
Daarnaast mist Van Rooij een langetermijnvisie bij het stadsbestuur en de huidige gemeenteraadsleden: “Het is meer brandjes blussen dan structurele oplossingen. Last van studenten? Het college verbiedt dakterrassen. Dan heb je het niet begrepen. Wat voor een stad willen we over dertig jaar zijn? Op welke waarden willen we bouwen? Daar moeten we over nadenken.”
Een advies van Van Rooij: Stem lokaal. “Een voordeel van M:OED is dat wij een lokale partij zijn en daarom hebben we geen last van landelijke ruggenspraak. We hoeven ons alleen maar met Maastricht bezig te houden.”

Auteur: Yuri Meesen

Illustratie: Simone Golob

Tags: verkiezingen,gemeenteraadsverkiezingen,2022

Reacties

Yuri Meesen

Hallo Patrick,
Fijn om te zien dat je mijn stuk hebt gelezen. Ik heb meerdere partijen (waaronder FvD) aangeschreven met de vraag of ze studenten op de lijst hadden die met me zouden willen praten over hun kandidaatschap. Helaas heb ik van FvD niets gehoord. Anders had FvD er ook tussen gestaan.

Patrick Hogenboom

Jammer weer FVD uitgesloten?

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.