Zeilers van Lagakari passeren de honderd leden

Zeilers van Lagakari passeren de honderd leden

Zeilvereniging Lagakari groeit

22-02-2022 · Nieuws

MAASTRICHT. Voor het eerst in de geschiedenis van de club heeft de Maastrichtse studentenzeilvereniging Lagakari meer dan honderd leden (110). De introductieperiode van februari leverde 21 nieuwe leden op. Vorige jaren was dat er slechts een handjevol.

Lagakari is daarmee nog altijd een kleintje ten opzichte van bijvoorbeeld Amsterdam (300), Groningen (380) of Utrecht (meer dan 500), maar de hoop is dat de vereniging nog veel verder groeit, vertelt Ezgim Mistikoglu, Lagakari-voorzitter en tweedejaars psychologie. Het geheim van de succesvolle introductieperiode? “Het bestuur is zeer gepassioneerd en toegewijd. We zijn een goed team.”

“Studenten weten vaak niet dat je in Maastricht heel goed kunt zeilen; het enige wat je nodig hebt is een meer.” Het Grindgat ten zuiden van Maastricht is waar Lagakari traint. Ook de acht boten van de vereniging liggen daar in de haven.

Van het zonnetje en het blauwe water van de Turkse westkust naar het Grindgat, valt dat niet tegen? “Nee”, zegt de Turkse vol overtuiging. “Met een dikke jas gaat het prima in de winter. Dat is het mooie aan zeilen. Het is altijd anders, geen tocht is hetzelfde. Ik richt me in Maastricht meer op training geven.” Want aan trainers schort het dit jaar in Maastricht: “We hebben te weinig instructeurs en schippers, gekwalificeerde mensen die anderen mee mogen nemen in de boot. Het ene jaar heb je er meer dan genoeg en het jaar daarna studeert er een aantal af en dan zit je zonder.”

Niet alleen voor het zeilen moet je bij Lagakari zijn, zegt Mistikoglu. “Het bestuur vindt het belangrijk dat er een goede balans is tussen zeilen en andere activiteiten. Elke donderdag is er een borrel en een keer in de twee weken vindt er een activiteit plaats.” Waar je dan aan moet denken? “Bowlen, poolen, een filmavond, bordspellen spelen en in de lente maken kampvuurtjes.” Ook gaan de zeilers drie keer per jaar een weekend naar watersportprovincie Friesland. “Dat zijn intensieve weekenden: lange dagen op het water en feestjes in de avond.”

Veel lol, maar ook de competitieve zeiler kan in Maastricht zijn ei kwijt. “We doen regelmatig mee aan wedstrijden.” Afgelopen oktober nog bij het Nederlands Studentenkampioenschap op het Heegermeer in Friesland. Alle zeilverenigingen behalve Lagakari zijn “heel erg Nederlands. Bij ons is ongeveer de helft buitenlands. De eerste dag van het toernooi leefden we een beetje in ons eigen Engelse bubbeltje. We behaalden een tweede plek en merkten de dag daarna dat andere verenigingen contact met ons zochten in het Engels. Dat gaat heel snel.”