Corine de Ruiter treedt toe tot ‘geleerd genootschap’

Corine de Ruiter treedt toe tot ‘geleerd genootschap’

"Een eer en kans om netwerk uit te breiden"

23-02-2022 · Nieuws

MAASTRICHT. Prof. Corine de Ruiter, hoogleraar forensische psychologie, is vorige week benoemd tot lid van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). Deze organisatie wil een brug slaan tussen wetenschap en samenleving. “Dit past bij wie ik als wetenschapper ben.”

De namen lijken op elkaar, maar dit is niet de KNAW, de grote broer die instituten financiert en een stevige vinger in de pap van het Nederlandse wetenschapsbeleid heeft. Niet de ‘Nederlandse’ Akademie maar de ‘Hollandsche’ Maatschappij. De KHMW is ouder, zij dateert van 1752, middenin de periode van de Verlichting, en werd opgericht als ‘geleerd genootschap’.

De benoeming is een hele eer, vindt De Ruiter. “Het is toch een soort erkenning van je werk.” Ze ziet kansen om haar netwerk uit te breiden. “Er zitten mensen tussen uit totaal andere wetenschapsgebieden. Samen kun je dingen bedenken waar je als psychologen onder elkaar niet opgekomen was.”

Naast ‘leden’ (allen wetenschappers) heeft de KHMW ook ‘directeuren’. Dit zijn vertegenwoordigers van de samenleving die in de wetenschap geïnteresseerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan Thom de Graaf, vicepresident van de Raad van State, of Frederieke Leeflang, voorzitter van de raad van bestuur van de NPO. Ook met hen gaat De Ruiter graag om tafel zitten. “Ik ben altijd bezig om veranderingen in het gevangeniswezen en de jeugdzorg voor elkaar te krijgen. Dan moet je de juiste mensen kennen.”

Ze ziet er ook naar uit om plaats te nemen in een van de vele commissies, bijvoorbeeld de beoordelingscommissie voor een van de 140 wetenschapsprijzen die de KHMW jaarlijks uitreikt. “Ik word in augustus 62, over niet al te lange tijd ga ik met emeritaat. Het zou zonde zijn van alle ervaring en connecties die ik heb opgedaan om dan in een huisje in Zuid-Frankrijk te gaan zitten. Dit is een van de manieren waarop ik ook na het leven aan de universiteit verbonden kan blijven met de wetenschap.”

Wat is de KHMW?

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen werd opgericht in 1752 door zeven vooraanstaande burgers in Haarlem. Daar huist de organisatie nog steeds, tegenover het Teylers Museum, het oudste museum van Nederland. Er zijn bijna duizend mensen bij de KHMW betrokken: ruim 400 ‘directeuren’ (vertegenwoordigers van de samenleving met een interesse in wetenschap), ruim 500 ‘leden’ (wetenschappers) en zo’n veertig buitenlandse leden.

Het uitreiken van prijzen is van begin af aan een belangrijke taak van de KHMW. Om wetenschap te belonen (er zijn prijzen voor scripties, dissertaties en hele oeuvres) en te bevorderen (voor onderzoeksprojecten). Eerdere prijswinnaars zijn onder andere de Maastrichtse alumnus Matthijs Korevaar, die in 2021 de Van der Knaap Prijs won, een aanmoedigingsprijs voor jonge onderzoekers, en viroloog Marion Koopmans die vorig jaar de Irispenning voor wetenschapscommunicatie won.

De grootste prijs van de KHMW is de Brouwer Vertrouwensprijs. Jaarlijks gaat er 100 duizend euro naar een maatschappelijk initiatief dat het onderling vertrouwen in de Nederlandse samenleving versterkt. Andere prijzen variëren van 500 euro voor het beste profielwerkstuk van een middelbare scholier tot 50 duizend euro voor vernieuwend onderzoek op het gebied van ICT. Ook reikt de stichting beurzen uit. Zo ontvangen ieder jaar vijf mensen 50 duizend euro om een economisch master- of PhD-programma te volgen in de Verenigde Staten.

Daarnaast organiseert de KHMW regelmatig lezingen, conferenties, symposia en debatten. De onderwerpen van die bijeenkomsten verschillen, maar het doel is altijd of om mensen uit verschillende hoeken van de samenleving en wetenschappers bij elkaar te brengen of om wetenschappelijke onderwerpen te delen met een breed publiek. 

Auteur: Cleo Freriks

Logo: KHMW

Categoriëen: Nieuws, Wetenschap
Tags: de ruiter,KHMW,lid,wetenschap,samenleving

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.