College van bestuur: sympathie voor #nietmijnschuld

College van bestuur: sympathie voor #nietmijnschuld

”Het debat over wat een eerlijke compensatie is, wordt in Den Haag gevoerd”

24-02-2022 · Nieuws

MAASTRICHT. Het college van bestuur van de Universiteit Maastricht heeft sympathie voor de eisen van de studenten die pleiten voor een eerlijke compensatie voor degenen die vanwege de invoering van het leenstelsel (tussen 2015 en 2023) het zonder basisbeurs moeten doen. “Het debat zal gaan over wat een eerlijke compensatie is. Maar dat is een politieke discussie die in Den Haag wordt gevoerd”, zei collegevoorzitter Rianne Letschert afgelopen woensdag tijdens de universiteitsraadsvergadering.

Hiermee reagerend op vragen van de studentendelegatie naar aanleiding van de petitie #nietmijnschuld. Letschert: “Gezien het sentiment in de Kamer, gaat dat een stevig debat worden voor de minister.” Rector Pamela Habibović voegde daaraan toe dat ze de zaak binnen de Universiteiten van Nederland (de vroegere VSNU) met haar collega-rectoren zal bespreken.

Vanaf 2023 keert de basisbeurs weer terug. Het kabinet heeft nu een miljard euro vrijgemaakt om de ‘pechgeneratie’ te compenseren, omgerekend zo’n duizend euro per student. “Een karige fooi” en “echt te mager”, liet de Tweede Kamer eerder weten. Het gaat om een generatie die duizenden euro’s heeft moeten lenen. Het kabinet is vooralsnog niet van plan de compensatie te verhogen.

De landelijke studentenvakbond (LSVB) en de jongerentak van vakbond FNV zetten daarom de petitie #nietmijnschuld op touw, die inmiddels ruim 80 duizend keer is ondertekend. Ze willen naast de herinvoering van de basisbeurs ook een volledige compensatie voor de ‘pechgeneratie’. Verder mogen de middelen voor de basisbeurs niet uit de onderwijsbegroting komen. Dan is de studiefinanciering alsnog een sigaar uit eigen doos, klinkt het op hun site.