De oorlog die al het andere nieuws doet verbleken

De oorlog die al het andere nieuws doet verbleken

Een Oekraïense student wil nu geen interview geven, zijn hoofd staat er niet naar

10-03-2022 · Redactioneel

Televisie kijken is iets voor in de avond, vind ik, dat doe je niet overdag, tenzij er wielerkoersen zijn. Toch keek ik afgelopen week, we hadden carnavalsvakantie, herhaaldelijk overdag, om niets te missen over de oorlog in Oekraïne. En uiteraard stond Radio 1 aan, net als de nieuwsapps en was er ’s avonds de papieren krant - ja, ik ben geen twintiger meer  -voor (nog meer) analyse en duiding.

Ons eigen lokale universitaire nieuws, dat tot de dag waarop de oorlog begon ons in hoge mate bezighield, verbleekte bij de beelden van de invasie van de Russen, de moed van de Oekraïners, de speeches van president Zelensky, de bombardementen, de verhalen van de vluchtelingen, de dreiging met kernwapens, de enorme desinformatie in Rusland, het verdwijnen van het laatste snippertje vrije Russische pers.  

We hebben artikelen uitgesteld, want Oekraïne gaat nu voor. We legden al voor carnaval contact met enkele Oekraïense studenten in Maastricht (het zijn er in totaal twaalf) met de vraag of ze een dagboek voor ons bij wilden houden. De een laat (heel begrijpelijk) na een week weten dat zijn hoofd er niet naar staat, de ander kan pas aan het einde van deze week ons te woord te staan, meldt hij na wat aandringen in een mail die midden in de nacht is geschreven. Hij is te druk bezig met de organisatie van “protesten en inzamelingsacties”. Ook heel begrijpelijk. Zij komen volgende week aan het woord.

De Russische studenten (78 aan de UM en tien Belarussische) en medewerkers die we vragen om een reactie, reageren snel. Ze zijn in shock en in de war. Ook twee Maastrichtse onderzoekers met wetenschappelijke connecties in Rusland nemen vrijwel meteen de telefoon op. Zij hebben hun functies bij ‘hun’ Russische universiteit opgezegd, dit tot ongenoegen van hun Russische, Poetin-minnende collega’s.

En dan is er op dinsdagmiddag een gesprek in Studio Europa tussen prof. Mathieu Segers en de minister van Financiën, Sigrid Kaag, dat onze aandacht vraagt. ’s Avonds gevolgd door een debat over Poetins oorlog, georganiseerd door de faculteit Arts en Social Sciences.

En last but not least een inzamelingsactie van twee Poolse UM-studenten die afgelopen maandag begon. Er blijkt vooral behoefte aan warme dekens (te gebruiken bij lage temperaturen), babyvoeding, luiers en melkpoeder, direct consumeerbaar voedsel (zoals granenrepen) en medische producten (verband, eerstehulpkits), vertelt Alexander van Vugt, bachelor International Business. Al op de eerste dag loopt het storm met spullen die later naar Polen zullen worden vervoerd. Ze komen uit de hele regio, en van mensen met verschillende nationaliteiten. Ook de Russische.

Auteur: Riki Janssen

Illustratie: Simone Golob

Categoriëen: Columns en opinie
Tags: oekraïne,rusland,oorlog,nieuws,redactioneel

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.