Weinig vuurwerk tijdens discussie over lokale politiek voor internationale studenten

Weinig vuurwerk tijdens discussie over lokale politiek voor internationale studenten

United Nations Student Association Maastricht en de Jonge Europese Federalisten organiseren paneldiscussie

10-03-2022 · Achtergrond

MAASTRICHT. “In sommige straten mogen er van de gemeente geen studenten meer bij. Helaas is de wethouder van GroenLinks in Maastricht een groot voorstander van dit discriminerende beleid. Mijn vraag aan jullie: zijn jullie voorstanders van een ‘studentenquotum’?” Met deze vraag zorgde M:OED-kandidaat Martin van Rooij afgelopen dinsdagavond in de aula van de Minderbroedersberg voor wat leven in de brouwerij tijdens een paneldiscussie voor internationale studenten over lokale politiek.

Van Rooij stelde deze vraag vanuit het publiek aan de panelleden van de VVD, Volt, PvdA, GroenLinks en RE:SET. Zelf had hij geen uitnodiging ontvangen, vertelt hij achteraf teleurgesteld telefonisch. De organisatie – United Nations Student Association Maastricht en de Jonge Europese Federalisten –  vertelde voorafgaand aan het evenement dat ze niet iedereen hadden uitgenodigd omdat dat te druk zou worden. Voor in de aula misschien, want op de tribune (ongeveer 25 bezoekers) en online (op het moment van schrijven 104 weergaven) was het erg rustig.

Tot het moment van de vraag van Van Rooij was het woningtekort onder studenten al een paar keer ter sprake gekomen, maar een levendige discussie kwam niet van de grond. De bedoeling van de avond was informeren en niet debatteren, aldus de organisatie. Maar dat zorgde voor weinig actie. Wel voor eensgezindheid over dat stemmen belangrijk is, ook voor internationale studenten die maar een tijdje blijven. Zij vertegenwoordigen ook de buitenlandse studenten die na hen komen, klonk het unaniem.

De antwoorden op de vraag van M:OED: de VVD en Volt zijn tegen een ‘studentenquotum’. De PvdA en GroenLinks zijn inderdaad voor en werden daardoor voor het blok gezet door Van Rooij. Maren Slangen van de PvdA: “We zijn ons er heel erg van bewust dat het geen positieve of populaire maatregel is, maar we zien het als een instrument om de leefbaarheid voor alle mensen in de buurt te bewaken. Maar het mag geen opzichzelfstaande maatregel zijn. Ook de PvdA is voor studentencampussen in Maastricht.” Alexander Lurvink van de nieuwe partij Reset “walgt van de partijen die over leefbaarheid durven te praten terwijl er afgelopen september en oktober nog zo’n vierhonderd studenten in hostels of B&B woonden. Waarbij sommige studenten lastiggevallen of zelfs misbruikt zijn.”