Vici-subsidie voor onderzoeker Anne Roefs

Vici-subsidie voor onderzoeker Anne Roefs

In totaal 22 wetenschappers gehonoreerd

15-03-2022 · Nieuws

Hangt het effect van een intensieve leefstijlbehandeling voor obesitas (inclusief een dieet, beweging en psychotherapie) af van de persoonlijke kenmerken van mensen? Dat is een van de vragen die Anne Roefs, hoogleraar bij de faculteit Psychologie en neurowetenschap, probeert te beantwoorden met de Vici-beurs van financier NWO.

Roefs is een van de 22 wetenschappers die in de prijzen zijn gevallen. Het gaat om zeer ervaren onderzoekers die met de beurs - anderhalf miljoen euro - de kans krijgen om in vijf jaar een nieuwe onderzoekslijn op poten te zetten. In totaal hebben 306 wetenschappers een gooi gedaan naar de Vici-beurs, waarvan tweederde man en eenderde vrouw. Het slagingspercentage ligt op 10 procent.

Roefs zal ook nagaan hoe de persoonskenmerken (of profielen) van mensen met obesitas tot uiting komen in het dagelijks leven. Via een app krijgen de deelnemers meerdere keren per dag vragen gesteld over hun eetgedrag en beweging, maar ook over zaken die dat gedrag kunnen beïnvloeden zoals stress. 

 

Foto: Pascal van Gerven

Categoriëen: Wetenschap
Tags: vici,prijs,nwo,obesitas,leefstijl,onderzoek

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.