Contract UM met Gazprom blijft onveranderd

Contract UM met Gazprom blijft onveranderd

Gasprijs voor UM stabiel

16-03-2022

MAASTRICHT. De Universiteit Maastricht heeft het contract met de Russische gasleverancier Gazprom kritisch onder de loep genomen, maar gaat het niet verbreken. “De banden breken schiet mogelijk het doel voorbij.” De gasprijs blijft voor de UM voorlopig stabiel.

Gazprom won in 2019 de aanbestedingsprocedure die de UM en de TU Eindhoven samen hadden uitgezet. “Daar zijn we niet alleen in, veel andere overheidsinstanties en gemeentes krijgen hun gas ook van hen”, zegt Ronald Wilmes, hoofd vastgoed. Het contract loopt tot 2025. De afgelopen weken hebben juristen gekeken of de universiteit daar eerder onderuit kan komen. Daar blijken nogal wat haken en ogen aan te zitten.

“Als je contractbreuk pleegt, moet je een afkoopboete betalen die gelijk staat aan wat het bedrijf aan omzet misloopt”, legt Wilmes uit. “Je betaalt Gazprom dan alsnog, terwijl zij niet meer hoeven te leveren. Daarnaast is de vraag of je een vervangende leverancier kunt vinden. Veel energiebedrijven nemen op dit moment geen nieuwe klanten aan of alleen tegen torenhoge tarieven. Dan loop je dus het risico dat je zonder gas komt te zitten. Een nieuwe leverancier vinden duurt sowieso een half jaar, omdat we aanbestedingsplichtig zijn. En dan kun je er ook nog eens niet vanuit gaan dat je dan géén Russisch gas krijgt. Net als Gazprom kopen andere leveranciers hun gas op de wereldmarkt, als klant weet je niet waar het vandaan komt. De Rijksoverheid adviseert dan ook om niet overhaast contracten te verbreken, terwijl je mogelijk je doel voorbijschiet.” Kortom, de universiteit behoudt het contract.

Qua kosten zit de UM bij Gazprom op zich goed. Vier keer per jaar kan de UM de prijs vastzetten. “Vastklikmomenten noemen we dat”, zegt Wilmes. “Dat maakt ons minder kwetsbaar voor grote prijsschommelingen zoals nu. Maar de prijs gaat hoe dan ook omhoog. Daar hebben we rekening mee gehouden in de begroting, maar we hebben er ook bij gezegd: dit is onze best guess. Wie weet wat de prijzen de komende tijd gaan doen.”

Auteur: Cleo Freriks

Foto: Sergei Elagin / Shutterstock.com

Tags: oekraine,rusland,oorlog,gazprom,gas,gasprijs,kosten,begroting,um

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.