“Straks hebben we hier een klein dorp”

“Straks hebben we hier een klein dorp”

Zeshonderd nieuwe studentenwoningen in Randwyck

05-04-2022 · Achtergrond

MAASTRICHT. Randwyck krijgt er komend najaar zeshonderd nieuwe ‘containerwoningen’ bij. Deze komen op het braakliggende terrein aan de Oeslingerbaan naast de al bestaande 252 studentenkamers. Woensdagavond 30 maart informeerde ontwikkelaar Studenten Huisvesting Maastricht de omwonenden over de plannen. “Dachten wij dat we hier een prachtige Calatrava-campus kregen. Dadelijk zitten we met bijna duizend studentenwoningen en een parkeerplaats vol auto’s opgescheept.”

Veiligheid is een van de belangrijkste aandachtspunten die Peter Broekmans, directeur van Studenten Huisvesting Maastricht (SHM), aan het einde van de bewonersavond opnoemt. In een gezamenlijke ruimte in een van de ‘containerblokken’ aan de driehoek Oeslingerbaan, Salerno- en Sorbonnelaan, zijn zo’n vijftien omwonenden samengekomen. Broekmans realiseert zich wel degelijk, net als Patrick Dillen van Plaza Resident Services (voorheen Camelot) verantwoordelijk voor het beheer, dat hier een klein dorp verrijst. En zo’n project moet in goede banen worden geleid. Maar liefst zes woonblokken van elk honderd zelfstandige appartementen komen erbij. De units worden gebouwd in de Limburgse fabriek van C3Living en als prefab pakket naar Maastricht vervoerd. Ook voor deze woningen geldt een tijdelijke vergunning van tien jaar.

Nijpend

Omwonenden luisteren aandachtig naar de plannen. Boos wordt niemand, wel zijn er veel zorgen, over de leefbaarheid, overlast, et cetera, “achthonderd fietsers voor mijn deur”, “onze huizen dalen in waarde”. Een ander vraagt zich af waarom er juist weer hier moet worden gebouwd, en niet aan de Graanmolen, verderop, “waar niemand er last van heeft”.
Fred Bunk, beleidsadviseur wonen van de gemeente Maastricht, legt uit dat dit de enige locatie is waar snel en zonder veel grote problemen kan worden gebouwd. Het terrein is eigendom van de universiteit en die heeft gezegd: ‘Hier kan het’. De situatie is nijpend: “We houden komende september rekening met een verdubbeling van de groei in studentenaantallen, en wetende dat er weinig nieuwe complexen worden opgeleverd, moeten er met spoed woningen bij.”
De omgevingsvergunning is al aangevraagd. In april wil de ontwikkelaar beginnen met de voorbereidingen. Augustus en september staan gepland voor de afwerking, “maar dan moet alles meezitten”, zegt Broekmans. “Het is een ambitieus plan.”

Pakketservice

De aanwezigen hebben al bijna twee jaar ervaring met ruim tweehonderd studerende ‘buurvrouwen- en mannen’. Ze weten heel goed wat er beter moet. Doorn in het oog zijn de pakketbezorgers die tig keer langsrijden, veel te hard in een buurt waar ook een basisschool en kinderopvang liggen. De beheerder belooft voor de toekomst een pakketservice. “Pakketten worden opgeslagen in een depot en één keer per dag naar de locatie gebracht. Studenten krijgen een eigen kluisje waardoor ze niet per se thuis hoeven te zijn om het pakket in ontvangst te nemen.”
Ook een bron van ergernis: het komen en gaan van koeriers van Thuisbezorgd, en drugsdealers die hun spul verkopen, net buiten het terrein. Als het aankomt op drugs- en alcoholgebruik hanteren we een zero tolerance beleid, benadrukt Dillen. “Twee waarschuwingen na overlastmeldingen, of als de huismeester het zelf ziet, en bij de derde keer kun je vertrekken. Onze huismeester is 24/7 aanwezig. Hij loopt rondjes in en om de gebouwen, is aanspreekpunt voor studenten. We zien dat het werkt. Als er straks achthonderd studenten wonen, zullen we daar nog meer op inzetten. Veiligheid is belangrijk.”

Opfleuren

“Is het om tien uur ’s avonds echt stil op het terrein? En wie zegt dat ze zich in de zomer niet verplaatsen naar speeltuinen of sportveldjes in de buurt om te gaan barbecueën?” klinkt het bezorgd. Volgens Dillen zullen ook politie en handhaving hun verantwoordelijkheid moeten nemen. “We hebben de politie gevraagd om ruimte vrij te maken voor dit soort grote aantallen studenten.” Een aanwezige is sceptisch: “Dat werd mij twee jaar geleden ook gezegd. Maar als ik bij overlast de politie bel, zeggen ze dat ze geen tijd hebben. Dan ben ik er wel klaar mee.”

Maurice Evers, hoofd Maastricht Housing van de Universiteit Maastricht, oppert een plan dat zich nog “in de oriënterende fase” bevindt: een paviljoen voor gezamenlijke activiteiten, waar de studenten, maar ook buurtgenoten elkaar kunnen ontmoeten. Ook maakt de universiteit “financiële middelen” vrij om het gebied rondom de woonblokken te verlevendigen. “We willen de boel opfleuren, denk aan bankjes en de aanleg van groen. We roepen de buurt op om zich aan te sluiten.”

 

Auteur: Wendy Degens

Foto: archief SHM

Tags: randwyck,containerwoningen,studentenkamers,kamertekort, woningnood, verkamering, huisvesting, studentenhuisvesting, studenten, woningmarkt

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.