Kromkrommers en andere gezonde afdankertjes

Kromkrommers en andere gezonde afdankertjes

Studentenonderneming tegen voedselverspilling wint UM Student Idea Competition

14-04-2022 · Nieuws

MAASTRICHT. Een rode paprika met groene vlekken, een wortel met twee ‘benen’, een kromme komkommer, een te kleine aardappel of een appel die juist te groot is. Grote supermarktketens willen ze niet en daarom worden ze vaak weggegooid. Zonde, dacht tweedejaars International Business Sinan Haciibrahimoglu. Hij startte een bedrijfje – genaamd Eatly – en ging de miskleunen in pakketten voor weinig geld verkopen. Afgelopen week won Eatly de ‘UM Student Idea Competition’, een wedstrijd gericht op het verbeteren van het studentenleven in Maastricht.

Het doel van zijn bedrijf is voedselverspilling tegengaan, zegt Haciibrahimoglu. “Iets goeds doen is voor mij prioriteit nummer één.” Er is zo veel honger in de wereld, terwijl we hier superveel eten weggooien.” Geld verdienen staat op nummer twee, zegt hij. Want hoewel hij in de zes weken dat zijn bedrijf bestaat al redelijk wat klandizie heeft opgebouwd – zo’n vijftig klanten, hoofdzakelijk studenten, maar ook het populaire afhaalrestaurant Cato by Cato –, wordt er tot nu toe geen winst gemaakt. “Dat vind ik nog niet zo belangrijk. Ik leer er veel van en er komt genoeg binnen om de kosten te dekken.”

Hoe werkt het? Haciibrahimoglu – en de negen “onmisbare” medestudenten die hem helpen – koopt deze zogenoemde ‘klasse twee’-groenten en fruit van boeren in de buurt. “Hoofdzakelijk van boer Geert, die een boerderij heeft op de grens bij Aken, maar soms van andere bedrijven.” Daar maken ze vier soorten pakketten van die ze online verkopen. Bij het ‘sustainability hub’ van de UM bij Tapijn of Cato by Cato kunnen mensen het ophalen. Ook stappen Haciibrahimoglu en zijn collega’s een keer per week op de fiets op de pakketten rond te brengen. Wat over is, gaat naar de voedselbank.

De bezorging is een probleem, zegt hij. “We doen dat nu allemaal op de fiets.” De 600 euro die Eatly met de studentenwedstrijd heeft gewonnen gaan daarom in een apart potje. Haciibrahimoglu heeft een tuktuk op het oog die 3500 euro kost. “Elektrisch, want dat is duurzaam.”

Auteur: Yuri Meesen

Foto: Alena Darmel via Pexels

Tags: Student idea competition,studentenprijs,Eatly

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.