“Door meer mee te gaan met de buitentemperatuur word je weerbaarder”

“Door meer mee te gaan met de buitentemperatuur word je weerbaarder”

Verwarming UM-gebouwen twee graden omlaag

14-04-2022 · Nieuws

MAASTRICHT. Ook de Universiteit Maastricht draait de thermostaat omlaag. In het kader van het landelijke project ‘Zet ook de knop om’, staat vanaf dinsdag 19 april de verwarming twee graden lager. In de zomer gaat de temperatuur juist omhoog. In gebouwen met airco wordt dan minder gekoeld.

Goed voor de portemonnee en om minder afhankelijk te worden van Russisch gas, maar ook goed voor de gezondheid, zegt Wouter van Marken Lichtenbelt, hoogleraar ecologische energetica en gezondheid. Hij doet al jaren onderzoek naar de effecten van kou en warmte op het lichaam. Wat blijkt? Een beetje bibberen is zo gek nog niet. “Het metabolisme gaat omhoog, de suikerhuishouding verbetert, het hart en de vaten zijn beter doorbloedt. Al met al is het lichaam harder aan het werk en dat is gezond.”

In een recente studie stelden van Marken Lichtenbelt en collega’s proefpersonen een paar uur per dag bloot aan milde kou. “We zagen structurele veranderingen optreden in het membraan van de spieren. We onderzoeken nu of het vooral door het rillen komt.” Nu is rillen wel wat onaangenaam en moet het daarvoor ook flink wat kouder zijn dan de 19 graden die nu in de UM-gebouwen gaat gelden. “Maar ook bij mildere temperaturen zien we dat mensen hun spieren intensiever gaan gebruiken.”

Ook blijkt dat niet alleen kou een gunstig effect op het lichaam heeft. “In een onderzoek naar de invloed van warmte op de suikerhuishouding, zag men ook verbeteringen. Het lijkt er dus op dat variatie in temperatuur belangrijk is.” In plaats van een constante binnentemperatuur in te stellen, zouden we dus meer moeten meegaan met de buitentemperatuur. “Laat de thermostaat wat meer los. Je lichaam wordt er weerbaarder van. Het kost ongeveer 1-2 weken om aan meer kou of warmte te wennen, maar hoe vaker je eraan bent blootgesteld, hoe sneller je went. Daardoor kun je ook beter omgaan met extremen, die we dankzij klimaatverandering vaker zullen hebben. Vergeet ook niet dat we veel kunnen hebben. Nog niet zo heel lang geleden vond men 13-15 graden binnenshuis acceptabel. Je moet je er wel op kleden, maar de verwarming kan dus best een stuk lager.”

Eén kanttekening: “Er zijn grote individuele verschillen. Vrouwen hebben in het algemeen minder spiermassa en het daardoor vaak kouder dan mannen en ook ouderen en zieken hebben het sneller koud. Overleg dus even met huisgenoten voordat je de verwarming op 15 zet.”

Auteur: Cleo Freriks

Foto: Shutterstock

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: verwarming,rusland,gas,elektriciteit,energierekening,airco,onderzoek,diabetes,hart-envaatziekten,van marken lichtenbelt

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.