Studeren op een houten bank op het Orleansplein

Studeren op een houten bank op het Orleansplein

Buurtbijeenkomst Brusselsepoort

17-05-2022 · Nieuws

MAASTRICHT. Het Orleansplein - waar veel studenten aan wonen - in de wijk Brusselsepoort gaat op de schop. Er is nu een voetbalveldje, er staat een basketbalpaal en voor kleine kinderen is er een aantal speeltoestellen. Maar er staan vooral héél veel fietsen. Zonde, dacht een groep buurtbewoners. Daar moeten we iets aan doen; ze vormden een werkgroep en sleutelden samen met een architect aan een plan om het plein te herinrichten. Afgelopen zaterdag nodigde de werkgroep alle buurtbewoners op het plein uit om de plannen die tot nu toe op tafel liggen te bespreken.

Al zullen de ontwerpen voor het gros van de bezoekers geen complete verrassing zijn geweest, zegt Ralph Herben, lid van de buurtwerkgroep en projectleider bij de facilitaire dienst van de Universiteit Maastricht. “We hebben mensen regelmatig op straat aangesproken om te horen wat zij ervan vinden en of ze ideeën hebben.”

Ook de studenten, benadrukt Herben. “Voor hen willen we bijvoorbeeld houten zitelementen maken, zodat studenten zonder tuin met lekker weer hier kunnen studeren.” Voor nu liggen er geen plannen, maar “als daar goed gebruik van wordt gemaakt kunnen we misschien nadenken om in de toekomst voor goede wifi te zorgen”. De opkomst onder studenten viel afgelopen zaterdag een beetje tegen, zegt Herben. “Ik denk dat het door het heerlijke weer kwam, want normaal vind ik ze erg betrokken bij de wijk.”