Van lichtsensoren tot onderzoek naar bioplastic

Van lichtsensoren tot onderzoek naar bioplastic

Ask Me Anything over duurzaamheid

19-05-2022

MAASTRICHT. Een duurzaamheidsminor, een sustainable hub op de Tapijnkazerne en een grote verscheidenheid aan onderzoek naar hoe de mensheid een stukje milieuvriendelijker door het leven kan gaan. Het zijn een paar van de stappen die de Universiteit Maastricht de afgelopen jaren heeft gezet op het gebied van duurzaamheid. Maar er kan nog genoeg gebeuren, bleek tijdens de laatste Ask Me Anything afgelopen woensdag.

Onder leiding van gespreksleider Cyril Heuts schoven Peter Møllgaard, decaan van de School for Business and Economics en voorzitter van de Taskforce Sustainability, rector Pamela Habibović en Thomas Cleij, decaan van de Faculty of Science and Engineering, aan om op de vragen en zorgen van de aanwezige medewerkers en studenten te reageren.

Neem het mobiliteitsplan – of beter gezegd, het gebrek daaraan. “We hebben een vliegbeleid – Take the green seat – maar dat is op vrijwillige basis”, zegt Møllgaard. “We vragen mensen een online conferentie te bezoeken, de trein te pakken of de CO2-uitstoot van hun vlucht te compenseren.” Of iemand dit ook doet, is uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de persoon zelf, vindt Habibović. “Het gedrag moet veranderen. Beleid is er om te ondersteunen.”

Monumenten

En hoe zit het met de CO2-uitstoot van de universiteit? Møllgaard merkt op dat die nog wel wat omlaag kan. Heeft hij een bepaald doel voor ogen? “Daarvoor moeten we eerst weten hoeveel CO2 we nu uitstoten. We hebben een vrij goed idee als het om onze gebouwen gaat, maar bijvoorbeeld niet van de Brightlands-campussen. Dat moeten we eerst in kaart brengen, anders kun je ook geen concrete doelen stellen.”

Zijn zulke doelen überhaupt haalbaar met zoveel oude monumentale gebouwen? Het is inderdaad lastig, zegt Møllgaard. “Het staat op de agenda van de Taskforce, maar een gebouw energie-efficiënter maken is op zichzelf erg duur. Het is alleen betaalbaar als je toch al gaat renoveren.” En het is ook niet alsof er nu niets gebeurt, voegt Habibović eraan toe. “We hebben onlangs de verwarming lager gezet en vervangen onze lichten met LED-lampen.” Ook zijn er al op veel plekken sensoren die het licht uitdoen als er geen beweging in de kamer is.

Chemelot

Cleij ziet onderzoek en onderwijs als de belangrijkste bijdrage van de UM. “Natuurlijk moeten we – net als alle organisaties – zelf ook verduurzamen, maar op deze punten kunnen we vooroplopen. We moeten onderwerpen kiezen en ons daarin specialiseren. We doen dat bijvoorbeeld al op Chemelot waar we samen met de industrie kijken naar de materialen van de toekomst.”

Møllgaard noemt ook het Seed Fund – een pot met geld voor onderzoeksprojecten naar duurzaamheid. Sustainable Cities (duurzaamheid in de stad) en FOODSY (duurzame voedselsystemen) lopen al. “We kunnen nog zeker twee andere projecten financieren.”

Uiteindelijk moet duurzaamheid in alle aspecten van de universiteit doorsijpelen, zegt Habibović. Of het nu gaat om het curriculum voor de studenten, de professionele ontwikkeling van medewerkers of het dagelijkse leven op de universiteit. “Het moet evident worden dat duurzaamheid één van onze kernwaarden is.”

Lees hier wat de UM nog meer doet op het vlak van duurzaamheid.