“Hybride werken moet gericht zijn op degenen die de groep het hardste nodig hebben”

“Hybride werken moet gericht zijn op degenen die de groep het hardste nodig hebben”

Bijeenkomst over hybride werken en leiderschap

24-05-2022 · Achtergrond

MAASTRICHT. Thuiswerken – de een had er een hekel aan, de ander leefde op. Nu de Universiteit Maastricht hybride wil gaan werken, moet de organisatie kijken naar degenen die het níet leuk vonden, zegt organisatiepsycholoog Kilian Wawoe tijdens het Hybrid Leadership Event, georganiseerd door de UM Leadership Academy, afgelopen donderdag in het MECC.

Wawoe begint zijn verhaal met een foto van een kudde olifanten. Hoe zou de leider van de kudde zich voelen als deze olifanten een week gingen thuiswerken? ‘Eenzaam’, ‘gevoel van controleverlies’, klinkt het in de zaal. Wawoe knikt. Hetzelfde geldt voor de oudere olifanten in de kudde. Maar de babyolifant? “Dit is geen happy end-verhaal”, zegt Wawoe. “Na een week alleen is de babyolifant waarschijnlijk dood.”

Zo extreem is het in organisaties van mensen gelukkig niet, maar, zegt de psycholoog, ook hier is het de taak van de groep om voor de zwakste leden te zorgen. Wie dat zijn? “Om plezier te hebben in het werk zijn drie dingen belangrijk: vooruitgang, het gevoel ergens bij te horen en autonomie. Mensen die net aan hun nieuwe baan waren begonnen, zaten verloren aan hun keukentafel. Een student die stage had gelopen bij Heineken zei: ‘Ik heb geen idee wat voor bedrijf Heineken is, ik heb geen enkel gevoel voor de sfeer gekregen.’ Jongere werknemers met minder ervaring hebben niet de mogelijkheid om aan oudere collega’s vragen te stellen, zij zagen minder vooruitgang. En autonomie is niet prettig voor wie nog niet goed zijn of haar eigen taken kan bepalen door gebrek aan ervaring (in die functie).”

Ondertussen vond de ervaren senior-medewerker, vooral diegene die een partner heeft, een groot huis en wat oudere kinderen, het heerlijk om thuis te werken. Geen reistijd, je eigen agenda bepalen en zonder afleidingen door kunnen werken. Hier schuilt een gevaar, zegt Wawoe: “Jouw afleiding is iemand anders zijn leercurve. Als ik vanavond bij McDonald's eet langs de snelweg, dan ben ik ontzettend efficiënt bezig. Het diner kost minder tijd dan wanneer ik met mijn gezin eet. Maar ik ontneem mezelf en mijn kinderen een moment van interactie.” 

Als iedereen in een hybride werksituatie zelf mag kiezen waar hij/zij werkt, dan gaat het “verschrikkelijk verkeerd”, volgens Wawoe. “De mensen van mijn leeftijd zitten thuis te genieten van hun goede werk-privé-balans, terwijl de jongeren op kantoor op zoek zijn naar kennis.” Iedereen dan weer terug naar kantoor? Dat is ook niet de oplossing. “Zeker niet als mensen daar dan geïrriteerd met hun noise-cancelling headphone op gaan zitten. We moeten ons afvragen wat we gaan doen op kantoor, in plaats van: wanneer gaan we naar kantoor? Zorg dat mensen met elkaar in contact komen en blijven, zodat je een systeem creëert dat ook werkt voor de jongere generatie.”

Auteur: Cleo Freriks

Foto: Pexels

Tags: hybride werken,thuiswerken,organisatiepsycholoog,organisaties,futureworkingatum,duurzaamwerken,generaties,leiderschap,leiderschapscursus,leadership academy

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.