500 euro voor wie nieuwe collega werft

500 euro voor wie nieuwe collega werft

Krapte op de arbeidsmarkt

07-06-2022 · Nieuws

MAASTRICHT. De Universiteit Maastricht zet het eigen personeel voortaan in als recruiter. Medewerkers kunnen 500 euro verdienen als ze een nieuwe collega aandragen.

Vooral bij het vinden van ondersteunend personeel (OBP) doen zich volgens HR-directeur Nieke Guillory de grootste problemen voor. “Financieel, juridisch, IT en ook in hogere posities als directeur of adjunct-directeur.” Er komen weinig sollicitaties binnen “en krijgen we wel genoeg brieven, dan blijkt het toch niet gemakkelijk om de juiste kandidaat te vinden”.
Momenteel staan er bijna dertig ‘niet-wetenschappelijke’ interne en externe vacatures op Academic Transfer. Een derde daarvan bevindt zich in de IT-sfeer. Guillory: “Het aantal vacatures zegt op zich niet zoveel. Het is een momentopname. Je ziet bijvoorbeeld niet hoeveel er al voor de tweede of derde keer worden uitgezet en dus hoe lang er al wordt gezocht naar iemand. Wel is dertig tot veertig vacatures per maand voor het OBP ruimer dan voorgaande jaren.”
Daarnaast merkt Guillory dat het ook lastiger wordt in sommige wetenschappelijke disciplines. Als voorbeeld noemt ze kunstmatige intelligentie.

“Bedenk dat hier aan de UM 5000 medewerkers rondlopen en dat we daarmee een enorm netwerk hebben.” Iemand kent vast wel een vriend of kennis die geschikt is voor een functie binnen de UM, gaat ze verder. En nee, er hoeft niet per se een vacature te zijn. “Je kunt hem of haar voorstellen aan de HR-adviseur van de faculteit of dienst, of aan de leidinggevende.” In die zin, zegt Guillory, wil HR het personeel nog meer betrekken bij de werving. “Het is niet alleen een taak voor leidinggevenden.”
Speelt de ligging van Maastricht, in het uiterste zuiden van Nederland, nog een rol bij de krapte? “Dat zou kunnen, maar dat verschilt sterk per functie.”

De bonus (bruto) is 500 euro voor elke succesvolle kandidaat die je aandraagt, zo staat er in de communicatiemail die vorige week werd rondgestuurd. Plus: een “incentive” voor het team, ook ter waarde van 500 euro. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden, want die vriend of kennis moet natuurlijk wel echt in dienst treden én de proeftijd doorkomen.

Auteur: Wendy Degens

Foto: Shutterstock

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: hr,aanbevelingsbonus,bonus,werving,academic transfer,obp,wp, vacatures,solliciteren

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.