Werken op een Deense boerderij, skydiven en emigreren naar Spanje

Werken op een Deense boerderij, skydiven en emigreren naar Spanje

Zomerplannen UM-studenten: wat gaan ze doen nu weer bijna alles mag?

15-06-2022 · Achtergrond

De afgelopen twee jaar waren de opties in de zomervakantie minimaal. Nu de coronamaatregelen in de meeste landen zijn losgelaten kan er weer zoals vanouds vakantie gevierd worden. Wat gaan studenten van de Universiteit Maastricht deze zomer doen?

Eigenlijk was Billy Can van plan om deze zomer zijn familie en vrienden in Hongkong te bezoeken, maar door de lokale coronamaatregelen ziet hij daar toch vanaf. De eerstejaars Maastricht Science Program zit niet bepaald te wachten op een weekje ‘quarantainehotel’ direct na aankomst. “Hopelijk zijn de maatregelen tegen kerst verdwenen, zodat ik er dan wel op een normale manier heen kan. Ik mis het eten en de omgeving.”
Can brengt de zomermaanden dus in Europa door, waar “het goede leven weer terug is”. Dat geeft hem de kans om iets te doen wat hij al een paar jaar van plan is, maar dat corona tot nog toe verhinderde: reizen via het platform Workaway, waarbij je vrijwilligerswerk doet in ruil voor verblijf en eten. “Een goedkope manier van reizen, terwijl je tegelijkertijd veel mensen ontmoet. Dat lijkt me een geweldige ervaring.” Eerst gaat hij een kleine maand werken op een biologische boerderij in het noorden van Denemarken, daarna gaat hij een aantal weken aan de slag bij “een avontuurlijk reisbureau in Spanje. Dat is pas opgericht door een aantal jongeren, die meditatie- en outdoor-activiteiten organiseren.” Wat zijn precieze taken zullen zijn weet hij nog niet, maar één ding staat vast voor Can: “Ik ga genieten van de natuur en de mensen.”

Naar Spanje om te klussen

Merel Kuiperi en Quinten van Walsem vertrekken deze zomer voor minimaal een jaar naar Spanje. Haar moeder en stiefvader kochten een huis in de buurt van Granada en het koppel gaat meehelpen verhuizen, verbouwen en opbouwen. Zij is bijna klaar met de master fiscaal recht en hij met de bachelor. “We zien het als een tussenjaar. Wat we daarna doen, zien we dan”, klinkt het. “Het huis moet helemaal zelfvoorzienend worden”, zegt Kuiperi. Er zit een flink stuk grond bij het huis, dus ze willen een grote tuin aanleggen met groenten en fruit. Ook willen ze een paar slaapplaatsen voor toeristen gaan bouwen. “Een soort glamping.”
Hun Spaans is nog niet wat het moet zijn, maar ze zijn al druk bezig met de taalapp Duolingo. “Ik versta het wel al redelijk”, zegt Van Walsem. “Ik luister veel Spaanse muziek.” Kuiperi: “Misschien neem ik een baantje in de horeca, dan pik je het snel op. Want het is wel de bedoeling dat we ons onder de Spanjaarden begeven, anders hebben we gewoon een jaar met onze Nederlandse familie op een andere plek gewoond.”

De Vlaming Louic de Geyter, eerstejaars Economics and Business Economics, moet op 7 juli een hertentamen maken. De dag daarna vertrekt hij naar Marrakesh. Is dat niet te warm, zo midden in de zomer? “Ik hou van de warmte; ik ben dit weer beu.” Verder gaat hij nog zo’n drie of vier dagen skydiven, vertelt hij alsof het heel normaal is. Hij heeft een diploma en heeft al zo’n zestig sprongen erop zitten. “Ik ben een adrenalinejunkie.” Deze zomer neemt hij zijn camera mee de lucht in. “Een vriend van mij heeft ook zijn papieren en hij is professioneel wakeboarder [op een soort surfbord met een touw achter een boot aan, red.]. Ik ga foto’s en video’s van hem maken in de lucht in kleding van zijn sponsor.”
Dit jaar zoekt hij de warmte op dus, maar normaal gesproken is hij in de sneeuw te vinden. Ook de afgelopen twee coronajaren. “Ik moest mijn plan vaak aanpassen, maar ik ben wel altijd kunnen gaan.” De Geyter heeft op hoog niveau geskied. Hij staat nog altijd op de latten, met vrienden, familie en als leraar, maar professioneel lukt niet meer vanwege zijn knieën. “Ik ben pas 19, maar het is al bingo. Volgend jaar ga ik met mijn onkel (oom) skiën in Japan, dat moet echt de shit zijn.”

Skydiven

Lieke Wijgerse, masterstudent Forensica, Criminologie en Rechtspleging, is bezig aan haar laatste twee weken in Maastricht. Ze begint op 20 juni aan haar stage bij het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie. “Ik ga daar onderzoek doen. De data die ik verzamel kan ik gebruiken voor mijn scriptie. Ik vind het belangrijk om ook wat praktijkervaring op te doen voordat ik ga solliciteren.” De hele zomer aan het werk dus, al bezoekt ze wel de Zwarte Cross en Solar. “En ik ga nog een weekendje naar de Ardennen met vriendinnen.” Dat is wel anders dan de afgelopen twee jaren, toen de vriendinnenclub op Mallorca en Ibiza te vinden was. In Mallorca moesten ze in 2020 zittend uitgaan en het jaar daarna op Ibiza waren mondkapjes overal verplicht, ook op straat. “Niet helemaal de feestjes die we zouden willen, maar toch heerlijke vakanties gehad.”

Wiktor Siewierski is deze donderdagochtend op weg naar het laatste tentamen van zijn bachelor European Law School. Over twee dagen vertrekt hij naar zijn familie en vriendin in Polen. Hij is er al een paar maanden niet geweest en heeft ze gemist. “In Polen is iedereen heel familiegericht. De grootouders bijvoorbeeld zijn erg betrokken bij de opvoeding.” Een groot deel van zijn zomervakantie zal hij op festivals vertoeven. Onder andere op het Open’er Festival in Gdynia (Polen), waar hij kind aan huis is. “Ik ging er vroeger al altijd met mijn gezin naartoe. Mijn vader werkte in de muziekindustrie. Er komen verschillende goede artiesten, ook dit jaar. Martin Garrix bijvoorbeeld.”
Verder gaat Siewierski naar Tunesië. “Ik ga een vriend opzoeken die daar vandaan komt. Ik heb hem hier leren kennen. Hij gaat me zijn land laten zien. Het is leuk om een land en cultuur van binnenuit te leren kennen. Tijdens de ramadan heb ik een paar dagen met hem meegedaan. Dat was afzien, maar het eten na zonsondergang is heerlijk.”

De Turkse Melina Barbut en de Vlaamse Femke Boelen zijn bezig met de laatste loodjes van het eerste jaar van hun bachelor Biomedical Sciences. Als ze geen herkansingen hebben, zijn ze aan het eind van de maand klaar, vertellen ze terwijl ze onder een stralende zon een ijskoffie drinken op het terras voor UNS 40. De naderende vakantie zal vooral in het teken staan van relaxen en tijd doorbrengen met familie en vrienden. Barbut reist af naar Turkije, waar ze op twee plekken op vakantie gaat - een keer met familie en een keer met vrienden – en de rest van de tijd bij haar ouders verblijft. “Daar kijk ik naar uit: niet zelf hoeven koken, poetsen. Dat comfort mis ik wel.”
Ook Boelen gaat twee keer op vakantie. Vijf dagen met haar vriend naar Portugal, twee weken met haar ouders naar Mexico. “Eerst naar Mexico Stad, daarna roadtrippen door het land. Avontuurlijk, ja.” Het is de eerste keer in drie jaar dat ze weer naar het buitenland op vakantie gaat. “Ik heb het echt gemist. Ook omdat je dan intensief contact hebt met elkaar. Als je thuisblijft, is dat toch anders.”


Yuri Meesen, Dennis Vaendel

Auteur: Redactie

Illustraties: Simone Golob

Tags: zomervakantie,studenten,reizen,corona,studentenleven

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.