“Voor pgo is het heel belangrijk dat studenten samen zijn”

“Voor pgo is het heel belangrijk dat studenten samen zijn”

Geen hybride onderwijs meer na de zomer

16-06-2022 · Nieuws

MAASTRICHT. Geen hybride onderwijs meer; komend academisch jaar zijn er alleen nog maar on campus onderwijsgroepen. Tenzij er weer overheidsregels komen. Dat zei rector Pamela Habibović afgelopen woensdag tijdens de commissievergadering onderwijs en onderzoek van de universiteitsraad.

In principe gaat de universiteit dus terug naar de situatie zoals die voor corona was, aldus de rector. “De voordelen van hybride onderwijs wegen niet op tegen de nadelen.” Daarover zijn Habibović en de vicedecanen onderwijs het unaniem eens. “Voor het probleemgestuurd onderwijs is het heel belangrijk dat studenten samen zijn. Het werkt minder goed wanneer een deel online aanwezig is.”

Met corona wordt na de zomer hetzelfde omgegaan als met de griep. Wie ziek is, blijft thuis. De beeldschermen met digitale deelnemers blijven uit. Al is het toegestaan als docenten toch graag gebruik maken van de technologie, aldus de rector. “Er is veel in geïnvesteerd en ik vind dat we daar flexibel in moeten blijven; we gaan geen ‘coronapolitie’ in het leven roepen.”

Studentraadslid Freddy Leppert maakt zich zorgen over de aanwezigheidsplicht. “Als ik vanwege de quarantaine vijf dagen thuis moet blijven betekent dat in sommige blokken dat ik geen enkele andere onderwijsgroep meer mag missen. Ik ben bang dat studenten die ziek zijn, maar geen of nauwelijks symptomen hebben, toch naar de universiteit komen. Of zich zelfs niet eens laten testen. Anders zullen er mensen zijn die hun vakken niet halen.”

Voor nu geldt dat studenten wie dat overkomt hun zaak kunnen aankaarten bij de studieadviseurs, zegt Habibović. “We willen voor corona geen algemene uitzondering maken.” De raad adviseert de rector toch om corona op te nemen in de hardheidsclausule. Ze gaat het bespreken met de vicedecanen onderwijs en zal er in elk geval voor zorgen dat er duidelijk over gecommuniceerd wordt met studenten.

Maar ook met docenten. Daaraan is grote behoefte, blijkt later tijdens de commissievergadering bedrijfsvoering. Mark Govers, raadslid namens het wetenschappelijk personeel, vraagt voor “een flink aantal collega’s” duidelijkheid over de situatie. “Sommige studenten lijken nu te denken recht te hebben op hybride: ‘Ik voel me niet zo lekker dus ik volg online vandaag.’ Docenten moeten dat dan maar organiseren. Dat maakt het onderwijs allemaal nog complexer in een wereld waarin de werkdruk al heel hoog is.”