Vaste telefoon verdwijnt, UM-medewerkers bellen straks via Teams

Vaste telefoon verdwijnt, UM-medewerkers bellen straks via Teams

Nadelen? "Voor sommige medewerkers zal het wennen zijn"

21-06-2022

Vóór eind 2022 zullen de vaste telefoons aan de UM (grotendeels) verdwijnen en bellen medewerkers via Microsoft Teams. Naar zowel interne als externe nummers.

MS Teams is vooral bekend van beeldbellen, maar met de juiste licenties valt er ook mee te bellen, al dan niet via een headset. Tweehonderd medewerkers van onder meer ICTS doen het al. En bij de Faculteit Arts and Social Sciences loopt sinds twee weken een proef. Vóór het eind van het kalenderjaar zullen alle UM-medewerkers via Teams bellen, zegt Karin Snijders, projectleider bij ICTS. 

De kenmerkende, zwarte toestellen van Mitel, nu nog te vinden op de meeste bureaus, kunnen dan in de prullenbak. Al behoudt iedereen zijn 5-cijferige werknummer, want daar maakt ook Teams gebruik van. Het grote voordeel is dat medewerkers niet langer aan hun bureau gekluisterd zijn, maar vanaf elke plek op hun werknummer bereikbaar zijn en kunnen bellen. Mits ze internet hebben natuurlijk, én de Teams-app, waarin ze collega’s in de namenlijst kunnen selecteren.

Niet alleen naaste collega’s zijn via de app bereikbaar maar ook studenten en eigenlijk iedereen. In de app kunnen namelijk ook telefoonnummers (inclusief 06-nummers) worden ingetikt. 

Zijn er naast de voordelen ook beperkingen van bellen via teams? “Voor sommige gebruikers is het wellicht wennen, zeker als ze nog nooit met de app hebben gewerkt.”

De vaste toestellen verdwijnen overigens niet allemaal. Wie veel belt voor het werk, zoals secretaresses, kan alsnog een vast toestel aanvragen, zegt Snijders. “Dat zijn apparaten die MS Teams ondersteunen. Ook in vergaderruimtes en op recepties kun je ze nog tegenkomen.”

Tags: Teams

Reacties

Dennie Hebels

Wordt er in het kader van de veiligheid ook rekening mee gehouden dat op laboratoria een vaste telefoon geen overbodige luxe is? Het noodnummer moet altijd bereikbaar zijn en mocht er onverhoopt iets misgaan en je mobiel werkt niet of ligt nog op kantoor of heeft een lege batterij dan moet er direct een alternatief voor handen zijn. Collega's zijn niet altijd aanwezig, zeker buiten normale kantooruren, dus dit kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.