Jongeren trekken de natuur in, Natuurmonumenten gaat richting de stad

Jongeren trekken de natuur in, Natuurmonumenten gaat richting de stad

Overlast Sint-Pietersberg

28-06-2022 · Nieuws

MAASTRICHT. De overlast op de westhelling van de Sint-Pietersberg houdt aan. Een hek moet er nu voor gaan zorgen dat het na zonsondergang rustig is voor zowel de bewoners als de dieren op en rondom de berg. Natuurmonumenten gaat de jongeren die voor overlast zorgen – vaak studenten – opzoeken, bijvoorbeeld tijdens de INKOM. 

Het is al jaren een bekend probleem: jongeren die na zonsondergang op de berg, vooral op de westhelling, samenkomen en wat drinken. Vaak komt daar (harde) muziek bij kijken en de ochtend erna ligt er regelmatig nog afval in de natuur. Tijdens de coronatijd is dit probleem alleen maar erger geworden: de kroegen waren dicht of vroeg gesloten en in het Stadspark werden de jongeren door boa’s of politie weggestuurd. Ze verplaatsten zich naar de randen van de stad, onder meer naar de Sint-Pietersberg dus.

Bewoners van de Mergelweg, aan de voet van de berg, slapen slecht van het lawaai en ook voor de dieren die op en rondom het natuurgebied wonen is een rustige nacht heel belangrijk. Voor de zeldzame oehoe bijvoorbeeld. De ouders vermijden de drukte als ze kleintjes hebben en moeten dus verder weg om te jagen. Dat betekent dat de jongen langer alleen zijn en dus langer kwetsbaar zijn voor bijvoorbeeld een buizerd.

Die Sint-Pietersberg is van Natuurmonumenten. Zij zijn verantwoordelijk voor de handhaving van de regels. Deze zijn duidelijk aangegeven op verschillende borden: geen toegang tussen zonsondergang en -opgang, op de paden blijven, en geen muziek, vuurtjes of drank (zie foto). Handhaven is moeilijk, zegt boswachter José Hermens. “We hebben maar een beperkt aantal fte’s.”

(De tekst gaat verder onder de foto)

Een hekwerk moet de jongeren nu na zonsondergang gaan weren. Een meter hoog wordt het. Is dat niet te laag? Daar stap je zo overheen. Hermens: “We willen geen hoog hekwerk midden in een natuurgebied zetten. Een hek, ook eentje van een meter, suggereert iets.” Aan het eind van de week wordt het geplaatst.

Informeren is volgens boswachter Hermens de echte oplossing. Veel jongelui zijn zich er, ondanks alle borden, namelijk helemaal niet van bewust dat ze iets doen wat niet mag. Omdat een groot deel van deze jongeren student is – de voertaal bovenop de berg is doorgaans Engels – staat Natuurmonumenten tijdens de aankomende INKOM met een wagen op de informatiemarkt. Studenten van de Green Office van de UM gaan helpen. Het doel is niet om studenten op de vingers te tikken, benadrukt Hermens. “We willen ze uitnodigen om eens te komen kijken op de Sint-Pieter. Laten zien hoe mooi het is, maar duidelijk maken dat er wel regels zijn.”