Vier Maastrichtse wetenschappers ontvangen Vidi

Vier Maastrichtse wetenschappers ontvangen Vidi

Recordaantal NWO-beurzen van 800 duizend euro toegekend in Nederland

04-07-2022 · Nieuws

NEDERLAND/MAASTRICHT. Nog nooit hebben zoveel wetenschappers een Vidi-beurs uit het Talentprogramma van onderzoeksfinancier NWO gekregen. Het zijn er in totaal 101. In Maastricht werd de zak met geld toegekend aan Veerle Melotte (pathologie MUMC), Leto Peel (School of Business and Economics), Sebastian Steinlechner (faculteit Science and Engineering) en Ines Wilms (School of Business and Economics).

 

Maar liefst 625 mensen deden in 2021 een gooi naar de beurzen voor ervaren onderzoekers, die maximaal 800 duizend euro bedragen. Zo’n hoog aantal aanvragen is sinds 2011 niet meer voorgekomen. Van hen heeft 16 procent de beurs ook daadwerkelijk gekregen.

In 2020, in het begin van de coronacrisis, probeerden slechts 402 onderzoekers een Vidi-beurs te bemachtigen. Deze dip verklaart misschien waarom het er een jaar later zo veel zijn.

 

© HOP. Bron: NWO

Met het geld kunnen 101 winnaars de komende vijf jaar hun eigen onderzoeksgroep opzetten. Maastricht telt er dit jaar vier. Veerle Melotte gebruikt de zak met geld voor onderzoek naar zenuwcellen in de omgeving van een tumor in de darmen. Hoe ontstaan ze en hoe kunnen ze de progressie van darmkanker reguleren? Zij won eerder ook de Klokhuis Wetenschapsprijs.
Leto Peel (data analytics, School of Business and Economics) gaat methodes ontwikkelen om "met onzekere netwerkdata om te gaan om effectievere analyse van complexe systemen mogelijk te maken, van cellulaire biologie tot onze sociale interacties", schrijft NWO.
Sebastian Steinlechner doet onderzoek naar de Einstein Telescoop die wellicht over een aantal jaar in Zuid-Limburg wordt gebouwd. Die telescoop gebruikt laserlicht om héél precies de afstand tussen twee spiegels, die op een aantal kilometers afstand van elkaar opgehangen zijn, te meten. De spiegels zijn gemaakt van siliciumkristallen en hebben een specifieke kleur laserlicht nodig om de hoogste meetgevoeligheid te behalen. Hoe kun je deze laserkleur met een andere kleur combineren om de positie van de spiegels zo stabiel mogelijk te maken?
Ines Wilms duikt in de wereld van de big data (smartphones, sensoren, internet, sociale media). Maar wanneer we zulke gegevens wensen te gebruiken ter ondersteuning van een economisch beslissingsprobleem, doen we er dan ook goed aan om ze te gebruiken zoals ze worden aangeleverd of bemoeilijkt hun fijnmazigheid net het vergaren van de juiste informatie? 

Meer mannen dan vrouwen dienden een aanvraag in, maar vrouwen waren wel succesvoller. Van de mannen kreeg 15 procent de beurs, van de vrouwen 18 procent. In totaal zijn er 53 mannelijke laureaten en 48 vrouwelijke.

HOP, Bas Belleman/ WD

 

Vidi-beurzen 2021

 

Universiteit Utrecht

13

Technische Universiteit Delft

8

Erasmus MC Rotterdam

7

Universiteit van Amsterdam

7

Wageningen Universiteit

7

Universiteit Leiden

7

Amsterdam UMC

6

Rijksuniversiteit Groningen

6

Radboud Universiteit

6

Technische Universiteit Eindhoven

5

Leids Universitair Medisch Centrum

5

Vrije Universiteit Amsterdam

4

Universiteit Maastricht

3

Erasmus Universiteit Rotterdam

2

Universiteit Twente

2

Nederlands Kanker Instituut

2

Radboud UMC

2

Maastricht UMC

1

UMC Groningen

1

UMC Utrecht

1

Centrum Wiskunde & Informatica

1

Dutch Institute for Fundamental Energy Research (DIFFER)

1

Hubrecht Institute

1

Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis

1

Royal NIOZ

1

SRON Nederlands Instituut voor Ruimteonderzoek

1

   

Totaal

101

 

Auteur: Redactie

Illustratie: Simone Golob

Tags: vidi,nwo,veerle melotte,darmkanker,big data, einstein telescoop,etpathfinder,fse,sbe,mumc,pathologie

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.