Moe van Poolse politiek

Moe van Poolse politiek

Portret deelnemers INKOM

22-08-2022 · Interview

De Belgische Leonor Gatelier en Zuzanna Częścík uit Polen staan deze maandagmiddag te wachten voor de poort bij het Kruithuis bij de School of Business and Economics. Ze gaan zich zo aanmelden bij de INKOM. Hoe ze elkaar kennen? “We zijn buren in het guesthouse van de UM.” Na een goede poetsbeurt zijn ze er afgelopen week ingetrokken. Met twee anderen delen ze een badkamer en een keuken. Al in maart en april hadden ze een kamer. “Via de website van de universiteit ging dat heel gemakkelijk.”

Beiden gaan aan de Faculty of Arts & Social Sciences studeren. Gatelier Arts and Culture en Częścík European Studies. “Ik wil na mijn studie aan het werk bij de Europese Unie”, zegt Częścík. Niet in Polen, want ze wordt “moe” van de Poolse politiek. Ze noemt de strenge abortuswet en de actuele problemen met de rivier de Oder. “Die is erg vervuild, de vissen gaan er dood, maar de overheid doet niets.”

Ze kozen alle twee voor Maastricht omdat het er veilig is. “Je kunt er ’s avonds ook goed over straat”, klinkt het. Gatelier: “En ik wilde graag in het Engels studeren. Het is een belangrijke taal om goed te beheersen en na mijn studie wil ik in het buitenland werken. Als curator in een kunstmuseum bijvoorbeeld.” Ze tekent en schildert zelf ook. “Als hobby”, zegt ze er snel bij. “Voor mij is dat een manier om mezelf uit te drukken als ik geen zin heb om te praten of te schrijven. Alle zorgen vallen tijdens het schilderen van mijn schouders.”

Auteur: Yuri Meesen

Foto: Observant

Categoriëen: Mensen
Tags: INKOM2022,portretje INKOM,eerstejaars,INKOM

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.