“Dit wil ik niet”

“Dit wil ik niet”

Set your own limit

24-08-2022 · Nieuws

MAASTRICHT. Welke kruiden gebruiken we in het eten? “Iedereen met een relatie weet dat de keuken een oorlogsgebied kan zijn”, zegt Dion Ras van @ease, een organisatie die jongeren een luisterend oor biedt als ze problemen hebben. Hij vertelt tijdens ‘Set your own limits’, een INKOM-evenement waarbij verschillende organisaties – onder meer de UM-studentpsychologen, UM Sports en Career services – korte lezinkjes geven.

De presentatie van Ras past precies in het thema; het gaat over grenzen stellen. En dat is tijdens het koken met je partner vaak hard nodig. Een van de manieren om met de grenzen van je partner om te gaan is relativeren: “Raakt het mij echt als we met twee pannen koken in plaats van met een?”

De tips en tricks van Ras zijn geen hogere wiskunde, maar het is goed voor kersverse eerstejaars om ze eens hardop te horen. Het zevental dat tijdens deze eerste ronde van twintig minuten aanwezig is luistert aandachtig en stelt vragen. Bijvoorbeeld als het gaat over verkeerde manieren om grenzen te stellen. Ras: “Sommigen doen dat op een agressieve, luide manier. Anderen zijn te soft, niet concreet genoeg en laten daardoor over zich heenlopen.” Iemand steekt haar hand op. Ze begeeft zich soms aan de ene en soms aan de andere kant van dat spectrum. Ze slaat de spijker op zijn kop, zegt Ras. “Hoe je je grenzen aangeeft is bij elke persoon anders.”

Wat ook niet helpt is aannames maken, legt Ras uit. “Ze zullen me niet accepteren als ik ‘nee’ zeg. Of ‘ik doe anderen pijn als ik grenzen stel’.” Sterker nog, “aannames maken leidt vaak tot wrok en dat is zonde, omdat mensen het meestal begrijpen als je je iets niet wilt.”

Wat je wel moet doen? Een constructieve houding aannemen: “’Ik vind deze kruiden niet zo lekker. Wat vind je van deze kruiden?’ in plaats van ‘deze kruiden niet’.” In sommige gevallen is het echter wel oké om heel kort en bondig te zijn. Bijvoorbeeld als het gaat om seks: “Ik wil dit niet.” Wat de bezoekers vandaag zeker mee naar huis moeten nemen: “Je hebt geen reden nodig om ‘nee’ te zeggen. Een persoonlijke grens is een oncomfortabel gevoel en gevoel is niet altijd te beredeneren.”