Kabinet schiet uitwonende studenten in 2023 te hulp

Kabinet schiet uitwonende studenten in 2023 te hulp

Een jaar lang 165 euro extra basisbeurs voor uitwonende studenten, meldt de NOS

16-09-2022 · Nieuws

NEDERLAND. Vanwege de oplopende inflatie wil het kabinet de nieuwe basisbeurs voor uitwonende studenten in mbo en hoger onderwijs een jaar lang met 165 euro verhogen, meldt de NOS.

De tijdelijke toeslag komt bovenop de basisbeurs van 280 euro per maand die het kabinet per 1 september 2023 wil gaan invoeren, schrijft de NOS op basis van Haagse bronnen. De maatregel zou een half miljard euro kosten. Bij de hoogte van de toeslag is rekening gehouden met de stijging van het minimumloon met tien procent. 

De beurs voor thuiswonende studenten wordt niet verhoogd. Volgens regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie zouden ouders voldoende worden gecompenseerd met andere maatregelen.  

Volgend collegejaar

De toeslag geldt alleen voor het studiejaar 2023/24 jaar omdat het kabinet hoopt dat de aanhoudende, zeer hoge inflatie op den duur zal gaan afnemen. Komende dinsdag, op Prinsjesdag, worden de maatregelen officieel bekendgemaakt. 

Eind augustus meldde RTL Nieuws nog dat het kabinet in de nieuwe Rijksbegroting 250 miljoen euro per jaar wilde uittrekken om de basisbeurs voor uitwonende studenten een jaar lang te verhogen. Precieze bedragen werden toen niet genoemd.

HOP, Peer van Tetterode

Lees hier de reactie van de LSVb: Verhoging basisbeurs is zoethoudertje, vindt LSVb

Auteur: Redactie

Foto: Pixabay

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: studiebeurs,basisbeurs,prinsjesdag,inflatie

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.