Leukoselofobie

Leukoselofobie

"Ik merk dat ik af en toe paniekerig word van mijn scriptie, want hoe tover ik die leegte om in tienduizend woorden?"

21-09-2022

Bijna alles wat ik doe is schrijven. Ik ben begonnen aan mijn scriptie, schrijf columns zoals deze, type uren aan website-teksten voor mijn werk bij een consultancybedrijf en zet ook nog poëzie en fictie op papier. Je zou denken dat ik aan het einde van een dag geen letter meer kan zien, maar ik ben niet bang voor woorden. Ik vind een lege pagina veel erger. Zelfs toen ik aan deze column begon, heb ik even naar het lege document gestaard. De tekstcursor knipperde aanmoedigend, maar beginnen zat er niet in.

Volgens mij heeft elke student ermee te maken: je moet iets schrijven, maar er zijn geen tussenstappen tussen die lege pagina en het afgeronde project. Ik merk dat ik af en toe paniekerig word van mijn scriptie, want hoe tover ik die leegte om in tienduizend woorden? Mijn enige oplossing voor dat probleem is struisvogelpolitiek. Ik stel het uit. Zolang ik niet geconfronteerd word met de hoeveelheid werk, word ik ook niet geconfronteerd met mijn eigen onvermogen. Stiekem weet ik wel dat ik het kan, want heb ik niet al duizenden pagina’s gevuld? Is het tot nu toe niet altijd goed gekomen?

Jonathan Franzen, een Amerikaanse schrijver, zegt in een interview dat je de lege pagina al in je hoofd gevuld moet hebben voordat je het echt op papier zet. Met andere woorden: je moet eerst een idee hebben, een geniale ingeving, voordat je de moed verzamelt om het op te schrijven. Zo dacht ik er lange tijd ook over. Totdat ik een keer een gesprek had met mijn professor, die zei: ‘Je hoeft het niet helemaal te begrijpen voordat je het opschrijft. Soms moet je juist ergens over schrijven om het te kunnen begrijpen.’ Ik kwam erachter dat hij gelijk heeft. Pas als ik iets op papier zet, begint het vorm te krijgen. Wist je dat de angst voor de lege pagina leukoselofobie heet? Als je dat alvast als eerste woord gebruikt, heb je al één ding overwonnen. Nu alleen de rest nog.

Puck Füsers

Auteur: Redactie

Illustratie: Simone Golob

Categoriëen: Columns en opinie
Tags: puck

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.