We hebben elkaar nodig

We hebben elkaar nodig

Wij, altijd toch een hecht team, zijn tijdens corona wat losser van elkaar komen te staan

22-09-2022 · Redactioneel

Het regende pijpenstelen op deze woensdag in september. Het was de dag dat er voor het eerst sinds mensenheugenis een Observant-barbeque op de planning stond. Met de redactie, onze freelance-medewerkers, het stichtingsbestuur en de redactieraad, zo’n 35 mensen in totaal. Met een dikke trui, lange broek en stevige schoenen in mijn tas, toog ik ’s ochtends naar de redactie. Kletsnat kwam ik daar aan. De warme reservekleding kwam meteen van pas.

Een collega had zich de dag ervoor afgemeld. Corona. Ik was het voor het gemak even vergeten, maar het virus waart nog altijd rond. Gelukkig bleef de rest van de club corona-vrij.

De barbeque was ouderwets gezellig, eindelijk weer eens met een drankje rondwandelen, boksen en handen uitdelen (zoenen leek me niet verstandig), en – uiteraard – elkaar spreken zonder een scherm ertussen.

Hoe het beviel, zo na corona weer op de campus, vroeg iemand. Het is wennen, hoorde ik mezelf zeggen. Voor iedereen. Na twee jaar thuiswerken, lees na twee jaar tot op zekere hoogte je eigen gang gaan, moet iedereen weer in het keurslijf van het team. En dat blijkt lastiger dan gedacht. Al helemaal omdat we nu hybride werken.

Ikzelf ben vaker dan me lief is het overzicht kwijt: heeft collega A dat artikel rond? Hebben we al antwoord van die bestuurder? En hoe zit het met dat grote verhaal, loopt dat een beetje?

Vroeger, toen we allemaal op de redactie werkten en de lijnen ultrakort waren, had ik het antwoord al voor die vragen in me opkwamen. We hielden elkaar bijna ongemerkt op de hoogte. Nu loopt de communicatie vaker via mail, app of telefoon. Los daarvan zijn wij, altijd toch een hecht team, tijdens corona ook wat losser van elkaar komen te staan. Herkenbaar, klonk het tijdens de borrel. De teamspirit is wat verwaterd, schreef Ron Heeren vorige week al in zijn column. En de weg naar ‘normaal’ blijkt langer dan gedacht.

Daarom ondernemen we nu actie: we werken voorlopig wat minder thuis. We hebben elkaar nodig, om te sparren, te lachen, elkaar te steunen in moeilijke tijden, en inspiratie op te doen.