Een colonne van triltrucks en klassieke muziek tijdens de lunch

Een colonne van triltrucks en klassieke muziek tijdens de lunch

Kort nieuws uit Maastricht en elders in het land

23-09-2022 · Splinters

Trillende trucks

De afgelopen weken werd het Limburgse Heuvelland ‘opgeschud’ door een opvallende verschijning: een colonne van drie ‘trilwagens’, om de tien meter stoppend om met trilplaten de bodem te laten schudden. Niet als onderdeel van een boerenprotest, maar in de naam van de wetenschap. Met behulp van sensoren langs de route, die de weerkaatsingen van de trillingen in de ondergrond registreerden, kan namelijk de samenstelling van de bodem achterhaald worden. Dit is onderdeel van een project ter voorbereiding van de Einstein Telescoop. Deze detector moet zo’n 250 meter onder de grond komen te liggen, maar er is nog vrij weinig bekend over hoe de Zuid-Limburgse bodem op deze diepte in elkaar steekt.

Inwoners van het Heuvelland zijn overigens niet uit hun huizen getrild, zo valt te lezen in De Limburger. De trucks – waarvan de trillingen tot op enkele tientallen meters afstand voelbaar zijn – sloegen in dorpen en bij kwetsbare gebouwen stukken over, of er werd slechts één trilwagen ingezet. Ook hield men afstand tot dassenburchten om de dieren niet te storen.

Vrrooemm, vrrooemm

Klik, op weg ernaartoe maak je ‘m open. Vrrooemm, je start de motor en rijdt weg. Pok, pok, je geeft richting aan, en eenmaal en route gaat de radio aan. Je staat er niet bij stil, maar alles in en aan een auto maakt geluid. En dan hebben het nog niet eens over de geluidsoverlast in de buurt van een snelweg.

Het komt allemaal voorbij in een app die UM-hoogleraar Karin Bijsterveld heeft laten maken, de Weg van Lawaai-app. Die staat vol met verhalen over (historische) auto-geluiden, speciaal gemaakt om te beluisteren op de A2. Via de GPS starten bij specifieke ‘hectometerpaaltjes’ verhalen over onder meer opmerkelijke geluidsschermen ter plekke. Allemaal ingesproken door voormalig Journaal-lezer Rik van de Westelaken, die nu onder meer Wie is de Mol? presenteert.

Eerder verscheen het gelijknamige boek Weg van lawaai. Wist u dat er in de jaren dertig van de vorige eeuw ‘stilteweken’ werden gepland om mensen voor even te verlossen van het straatlawaai? Op dat vlak is gelukkig een hoop progressie geboekt.

Volgende week dinsdag wordt de app gepresenteerd, op het Mediapark, in het Instituut voor Beeld en Geluid. En daarna? Via de A2 terug naar het zuiden…

Muziek tijdens de lunch

Klassieke muziek zou niet alleen in theaters en concerthallen te horen moeten zijn, vindt Daniel Rivera, masterstudent Arts and Culture. “Iedereen moet er mee in aanraking kunnen komen.” Daarom haalt hij de muziek de universiteit binnen. Dit academisch jaar organiseert hij elke maand een lunchconcert in de Turnzaal bij de Faculty of Arts and Social Science (Grote Gracht 90-92). Daar is niet alleen Rivera zelf (hij studeerde viola aan het conservatorium in Maastricht voordat hij aan zijn master begon) te horen, maar ook andere muzikanten.

Het eerste concert, dat ongeveer een half uur duurt, is op maandag 26 september om 13.00 uur, entree is gratis. “Studenten, medewerkers, maar ook Maastrichtenaren zijn welkom.” De musici spelen een tango en een fandango-stuk. Weten wanneer de volgende concerten zijn? Kijk op www.euphoniaconcerten.com.

 

Auteur: Redactie

Foto: Shutterstock

Categoriëen: Nieuws en achtergrond
Tags: splinters

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.