Veel rokers gestopt na verbod op mentholsigaretten

Veel rokers gestopt na verbod op mentholsigaretten

Tabaksindustrie verkoopt nu alternatieven

27-09-2022 · Nieuws

Het Europese verbod op mentholsigaretten werkt. In de afgelopen jaren zijn meer ‘mentholrokers’ gestopt dan andere rokers. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer de Universiteit Maastricht en het Trimbos Instituut.

Sigaretten en shag met een mentholsmaak zijn vanaf 2020 verboden in de hele Europese Unie. De reden daarvoor is dat de mentholsmaak meer mensen aanzet tot roken. “Menthol neemt de scherpte bij het inhaleren weg en voelt door de frisse smaak minder schadelijk”, zegt UM-hoogleraar tabaksontmoediging Marc Willemsen, tevens coauteur van het wetenschappelijke artikel, dat vandaag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Tobacco Control.

In de Europese studie zijn 1300 rokers boven de achttien jaar vóór en na het verbod ondervraagd. En daaruit blijkt dat meer mentholrokers (26 procent) zijn gestopt dan niet-mentholrokers (14 procent). Ook hebben beduidend meer mentholrokers een poging gedaan om te stoppen. 

Toch blijkt, ondanks het verbod, dat eenderde van de deelnemers aan het onderzoek nog steeds tabak rookt met mentholsmaak. Dat heeft een specifieke reden, zegt Willemsen. “De Europese Commissie heeft in 2018 allerlei smaakjes in de ban gedaan, maar menthol mocht nog twee jaar worden verkocht, dit onder druk van de tabaksindustrie. In de tussentijd hebben fabrikanten alternatieven op de markt gebracht, waaronder een vloeistof met mentholsmaak die rokers in hun shag kunnen druppelen, en hoesjes die je over je filtersigaret kunt schuiven. We hopen dat de studie een bijdrage kan leveren aan een verbod hierop.”

Het onderzoek is uitgevoerd in Nederland, omdat de UM en het Trimbos Instituut al elk jaar vragenlijsten verspreiden onder de bevolking om de effecten van tabaksbeleid te meten. Het aantal rokers dat kiest voor een mentholsmaak is volgens Willemsen redelijk groot. “Het betreft vooral specifieke groepen als jongeren en vrouwen."

Foto: Pixabay

Categoriëen: Wetenschap
Tags: roken, willemsen

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.