Imperfectie

Imperfectie

De video is zo glad, dat ik bang ben om erover uit te glijden

04-10-2022 · Medewerkerscolumn

Je hebt hem ongetwijfeld al gezien: de ‘corporate’ video van UM. ‘This is my university, this is UM!’ Bij FASoS speelt die al weken onafgebroken op schermen in de gangen.

UM samengevat in 2 minuten 19 seconden gestileerde perfectie. De video is zo glad, dat ik bang ben om erover uit te glijden. Dit is UM door de ogen van ‘visual storytellers’ die veel tijd op Instagram doorbrengen. Als je zo benadrukt dat alles perfect is, roep je net argwaan op. Zoals mensen die zichzelf hooghartig omschrijven als ‘goed mens’: die zijn mínstens zo ambigu en complex als de 7+ miljard anderen. Of nog erger, zoals de Vlaamse influencer die voor de camera graag uitpakte met zijn weldaden, maar achter de schermen een delinquent bleek te zijn. Sinds enkele weken zit hij in de gevangenis.

Er zit geen weerhaak in de ‘this is UM’-video. Nergens een beeld van iemand met ongewassen haar en in een ouwe kloffie die, de wanhoop nabij, een deadline probeert te halen. Geen enkele docent die ProWise niét aan de praat krijgt. Geen moeilijke gesprekken bij de studentenadviseur. Geen worsteling met de sisyfusarbeid die ‘werkmail’ heet. Geen beelden van bijeenkomsten zoals Growing up in Science die de Maastricht Young Academy organiseert om UM-onderzoekers ook over hun mislukkingen te laten praten. Want het zijn net mensen.

Op 1 september mocht ik als opleidingsdirecteur de nieuwe lichting studenten Digital Society verwelkomen. Het was de bedoeling dat ik met de ‘corporate’ video de sessie opende. Ik heb de video verwijderd. Als antipode toonde ik een compilatie van ‘Zoom fails’. De kat die door het scherm loopt. De filter die mensen tijdens onlinevergaderingen in een aardappel, smiley of kat verandert en de bibberende stem die weerklinkt: ‘I don’t know how to remove it’. De persoon die nog in bed ligt en niet beseft dat de webcam aanstaat. Kortom, de menselijke vergeefsheid in drie minuten samengevat.

Er zit zoveel schoonheid en humor in imperfectie. Vrij naar Leonard Cohen: ‘There is a crack in everything, that’s how some lightness gets in’.

Katleen Gabriels, universitair docent Techniekfilosofie en opleidingsdirecteur van Digital Society (FASoS)

Auteur: Redactie

Foto: Joris Hilterman

Categoriëen: Columns en opinie
Tags: katleen

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.