De tegenstrijdigheid van BeReal

De tegenstrijdigheid van BeReal

Hoe langer iemand wacht, hoe groter de kans dat de BeReal geposeerd is

05-10-2022 · Studentencolumn

Er is een nieuwe sociale media-app in opkomst: BeReal. De opzet is heel simpel. Eén keer per dag krijg je – op een willekeurig tijdstip – een melding dat het tijd is om real te zijn. Als je op de melding klikt, moet je binnen twee minuten een foto maken met zowel je normale als je selfiecamera, zonder filters. Pas als je zelf een foto hebt geplaatst, kun je die van je vrienden zien. Om te kunnen kijken, moet je dus meedoen. Bij elke BeReal staat hoeveel tijd er is verstreken tussen de melding en het nemen van de foto, en hoe vaak iemand diens BeReal opnieuw heeft gemaakt. Die functies vormen een maatstaf voor 'echtheid'. Hoe langer iemand wacht, hoe groter de kans dat de BeReal geposeerd is.

De naam BeReal impliceert authenticiteit. Je krijgt te zien wat je vrienden in hun dagelijkse leven doen: er komen foto’s voorbij van feestjes en sportscholen, bankhangers en dinner dates. Het dient als tegenhanger van andere sociale media zoals Instagram en Facebook, die inmiddels het imago hebben nep te zijn, omdat daar de mogelijkheid bestaat om selectief te zijn. De gemiddelde gebruiker post daar alleen zijn mooiste of interessante foto’s, en bewerking is niet ongebruikelijk.

Toch betrap ik mezelf erop dat mijn BeReals niet altijd zo ongefilterd zijn als bedoeld. Het vieze afwaswater is niet zo fotogeniek, dus ik verplaats me naar een andere hoek van de kamer. Mijn vrienden ‘bewaren’ hun BeReals voor later, wanneer ze naar de film gaan of cocktails aan het drinken zijn. Soms merk ik zelfs dat – wanneer ik een mooi uitzicht heb of iets heel gezelligs aan het doen ben – ik hoop op een BeReal-melding. Beter nu dan wanneer ik weer thuis aan het Netflixen ben. Het was een dappere poging, maar ook BeReal ontkomt niet aan ‘nepheid’. Misschien is het nog erger dat de app wél die verwachting schept. Instagram doet tenminste niet alsof. Op de een of andere manier is dat misschien wel echter.

Puck Füsers 

Auteur: Redactie

Illustratie: Simone Golob

Categoriëen: Columns en opinie
Tags: puck

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.