Horecavergunning Tragos wordt niet ingetrokken

Horecavergunning Tragos wordt niet ingetrokken

Wel meer toezicht op sociëteit

05-10-2022 · Nieuws

MAASTRICHT. De gemeente Maastricht gaat de horecavergunning van Tragos niet intrekken. Er is juridisch gezien “onvoldoende basis”, meldt verantwoordelijk wethouder Johan Pas.

De Universiteit Maastricht heeft studentenvereniging Tragos, naar aanleiding van de misstanden tijdens de ontgroening, de verenigingsstatus ontnomen. Maar zou de gemeente niet meer kunnen doen? De horecavergunning intrekken bijvoorbeeld, wilde D66-gemeenteraadslid Thomas Gardien onlangs weten. In een schriftelijk antwoord op Gardiens raadsvragen meldt verantwoordelijk wethouder Johan Pas (ook D66) nu dat hij de ontgroeningsincidenten bij Tragos weliswaar “onacceptabel” vindt, maar dat het stadsbestuur juridisch ‘te zwak’ staat om de horecavergunning in te trekken. Dit soort maatregelen zijn “enkel juridisch houdbaar als deze goed worden gemotiveerd en proportioneel en evenredig zijn”. Er is geen proces-verbaal van de politie of van toezichthouders dat dient als bewijs en waaruit dus blijkt “waar, wanneer en door wie er bepaalde overtredingen zouden zijn begaan”. De politie, die zelfstandig een onderzoek zou kunnen starten naar de misstanden, ziet daarvoor op dit moment “geen aanleiding”, laat een woordvoerder weten.

Wel belooft de wethouder te kijken of de vereniging voldoet aan de wet- en regelgeving en of ze beschikt over de vereiste vergunningen. Ook volgen er gesprekken met de leden op wier naam de horecavergunning staat. Die studenten moeten namelijk van “goed levensgedrag” zijn. Tot slot zal de gemeente, zolang de sancties gelden van de universiteit, geen incidentele subsidies verlenen aan Tragos.

Verder komt er de komende tijd meer toezicht op de sociëteit aan de Kastanjelaan “om de veiligheid te waarborgen”. Die actie hangt samen met de horecavergunning, licht een woordvoerder desgevraagd toe. Zo moeten degenen op wier naam de vergunning staat bijvoorbeeld verplicht aanwezig zijn in het pand. “Hier kunnen wij op controleren, maar dat is inderdaad niet 24/7.”

Thomas Gardien is tevreden met de stappen die het stadsbestuur wil zetten. “Dialoog moet het uitgangspunt zijn. Ik wil niet verzanden in juridische welles-nietesspelletjes. En nu hopen dat alle maatregelen Tragos (en anderen) motiveren tot beterschap.”

 

Auteur: Wendy Degens

Foto: Observant

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: tragos, code, misstanden, ontgroening, studentenvereniging, gedragscode, vergunning,gemeente, d66

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.