“Hopelijk drink ik over een aantal jaar mijn zelfgemaakte wijn”

“Hopelijk drink ik over een aantal jaar mijn zelfgemaakte wijn”

Op jezelf

10-10-2022 · Interview

Baudouin de Meulemeester (19 jaar) uit België, tweedejaars bachelorstudent European Law School, betaalt 400 euro per maand voor een kamer van 15 m2 in de woonwijk Wyckerpoort.

Het eerste dat opvalt in de kamer van Baudouin de Meulemeester: het onderstel van zijn bed is gemaakt van een aantal houten pallets. “Instagrammable, maar ook gewoon makkelijk en goedkoop.” Hij nam ze mee van de boerderij van zijn grootouders in de buurt van Luik. “Daar kom ik vaak. Ik vind het leuk om dan zelf mijn handen uit de mouwen te steken. Twee jaar geleden heb ik mijn tractorrijbewijs gehaald, waardoor ik verschillende taken van mijn opa en oma kan overnemen.”

Afgelopen zomer is hij er bovendien aan een nieuw project begonnen: het zelf maken van wijn. Samen met zijn opa, moeder en oom heeft hij er cursussen over gevolgd. De volgende stap is het planten van de wijnstokken. Over een aantal jaar moet dat een mousserende wijn opleveren. “Vergelijkbaar met champagne, want het klimaat is hier nu vergelijkbaar met dat van de champagnestreek zo’n dertig jaar geleden.” In eerste instantie voornamelijk bedoeld voor eigen gebruik. “Ik verheug me er nu al op om tijdens het kerstdiner onze zelfgemaakte wijn te drinken.”

Benzinekosten

Bezoekjes aan de boerderij gaan makkelijker sinds hij een auto heeft. Een tweedehands, die zijn moeder een aantal maanden geleden kocht. “Die mag ik gebruiken als ik zelf de benzine betaal. Al moet ik hem volgend jaar misschien delen als mijn broertje zijn rijbewijs haalt.” Voorlopig heeft hij de auto echter nog voor hemzelf. Hij rijdt er ieder weekend mee naar zijn ouders en zijn vriendin, die in de buurt van Brussel wonen. “Met de trein is dat twee uur, nu ben ik bijna twee keer zo snel.”

Maar is dat niet ook een stuk duurder? Dat valt reuze mee, zegt De Meulemeester. In Maastricht kan hij op tien minuten lopen van zijn kamer gratis parkeren. “Een voordeel van buiten het centrum wonen.” En de benzinekosten verdient hij terug door Maastrichtse studenten mee te laten rijden van en naar Brussel. “In een facebookgroep geef ik aan hoe laat ik vertrek. Mensen die mee willen, betalen ieder zes euro.” Dat loopt goed, de auto zit regelmatig helemaal vol. “Dan verdien ik er zelfs iets aan, want met drie meerijders ben ik uit de kosten. Plus: je leert allerlei mensen kennen, ik heb er zelfs vrienden door gemaakt.”

Ziekenhuis bouwen

Op zijn kamer in Maastricht is hij alleen doordeweeks te vinden. Hij heeft twee huisgenoten, onder wie een van zijn beste vrienden. “We zaten op dezelfde middelbare school en onze moeders zijn met elkaar bevriend. Hij woonde al hier. Toen afgelopen voorjaar een kamer vrijkwam, ben ik naar hier verhuisd.” Een gokje, beseft De Meulemeester, want samenwonen met een goede vriend pakt niet altijd goed uit. “Je leert elkaar dan op een andere manier kennen. Gelukkig gaat het goed: we blijken hetzelfde ritme te hebben. Zo koken we vrijwel iedere avond samen.” Lachend: “We lijken soms wel een getrouwd stel.”

De kamer zelf bevalt ook goed. “Ik studeer hier graag. Dit is een woonbuurt met veel gezinnen, waardoor het rustig is.” Zijn muur hangt vol met foto’s. De meeste zijn gemaakt in het tussenjaar voordat hij naar Maastricht kwam. Toen zat hij drie keer drie maanden in het buitenland. Eerst Spaans leren in Spanje, daarna zijn Engels verbeteren op Malta (“In Engeland waren op dat moment veel coronabeperkingen”), om af te sluiten in het zuiden van Afrika, waar hij onder meer in Zambia meehielp bij het bouwen van een ziekenhuis. “Die foto’s maken het gezellig en halen herinneringen terug. Ik voel me thuis op mijn kamer.”

Mogelijkheden

Waarom is hij dan toch nog ieder weekend in België te vinden? “Ik vind het belangrijk om ook mijn sociale leven daar te onderhouden.” Zijn weekenden zijn goed gevuld: op zondag is hij leider bij de plaatselijke scouting en als voorzitter van Young Talks organiseert hij in Brussel lezingen en maakt hij podcasts voor jongeren. “Over zowat alles: van filosofie tot de energiecrisis of het Belgische bankensysteem. Heel leuk, want op die manier ontmoet ik veel interessante sprekers.”

Wijn maken, lezingen organiseren, scoutingleider: komt hij eigenlijk nog wel aan studeren toe? “Zeker. Ik vind het gewoon leuk om veel verschillende dingen te doen. Zo volg ik via YUFE ook nog een online vak over cybercriminaliteit aan een Finse universiteit. Alles bij elkaar is het veel werk, maar omdat ik het leuk vind, voelt het niet als werken. Het leven zit vol mogelijkheden, ik grijp er het liefst zoveel ik kan.”

In de serie 'Op jezelf' interviewt Observant wekelijks studenten op én over hun kamers. Ben je student en lijkt het je leuk om mee te doen aan deze serie? Stuur dan een mailtje naar [email protected]

Foto: Ellen Oosterhof

Categoriëen: nieuws_boven, Mensen
Tags: opjezelf,op jezelf,wijn,belgië,auto,student,studenten

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.