Chocola helpt bij het zoeken en melkfraude is op te sporen

Chocola helpt bij het zoeken en melkfraude is op te sporen

Kort nieuws uit Maastricht en elders in het land

07-10-2022 · Splinters

Fiets kwijt? Eet een stukje chocola

Aan voedsel worden soms de vreemdste claims toegekend. Vooral de zogeheten superfoods – boerenkool, blauwe bessen, chocola – zouden fantastische dingen voor je lijf en hersenen doen. De Groningse neurowetenschapper Elkan Akyürek wilde wel eens weten wat er van waar is en begon met chocola.

Er is goed en slecht nieuws voor chocoladeliefhebbers, vertelt hij aan de Groningse UKrant. Je bent niet alerter als je net chocolademelk op hebt. De attentional blink – iets trekt je aandacht en gedurende de halve seconde daarna kun je je aandacht nergens anders op richten – wordt niet korter met meer flavanolen (het ‘werkzame’ stofje in chocola, je vindt het ook in rode wijn en blauwe bessen) in je lijf.

Ook ga je er niet opeens beter van onthouden – het visuele werkgeheugen blijft gelijk. Maar, Akyürek vond wel een effect als het gaat om ruimtelijk inzicht. Proefpersonen moesten een ‘T’ zoeken op een scherm vol ‘L’-en en wie het aantal flavanolen dat in een reep pure chocola zit had gegeten, was daar sneller en beter in. Dus de volgende keer dat je je sleutels kwijt bent of je fiets niet kunt vinden in de overvolle stalling is de oplossing simpel: eet chocola.

De zaak van de frauduleuze koe

Er komt een test om melkfraude aan te tonen, kopt zusterblad Resource uit Wageningen. Melkfraude – wellicht komen er nu beelden bij u op van koeien die stiekem water aan hun melk toevoegen, maar de koe is juist het slachtoffer in dit geval. Wanneer de dieren behandeld worden met een groeihormoon leveren ze een kwart meer melk. Een buitenkansje voor de boer, maar het is verboden in Europa omdat het welzijn van de koe er onder lijdt.

Het probleem is dat de melkfraude moeilijk aan te tonen is. Onderzoeker Nathalie Smits, die volgende week op het onderwerp promoveert, brengt daar verandering in. Zij heeft een test ontwikkeld die de melk en het bloed van de koe controleert op antilichamen. Alleen koeien met groeihormonen in hun lijf maken die aan.

Kunnen sjoemelende boeren nu binnenkort een boete verwachten? Dat niet, zegt Smits. Er zijn namelijk twee middeltjes op de markt, één van chemiebedrijf Monsanto, één van LG Life Sciences.  “Het groeihormoon van Monsanto kun je zo ondubbelzinnig aantonen, maar dat geldt niet voor dat van LG. Die stof is identiek aan het lichaamseigen groeihormoon. Je kunt dus niet honderd procent zeker zeggen dat het toegediend of van de koe zelf is.” Ze pleit voor een aanpassing van de regels, zodat ook verhoogde waarden al als bewijs kunnen dienen.

Is het Nederlands of Engels?

Wat hebben de woorden genre, quiz, alarm en hut met elkaar gemeen? Ze betekenen in het Nederlands en het Engels precies hetzelfde. Journalist Anneke van Ammelrooy (voormalig hoofdredacteur van het Leidse zusterblad Mare) vroeg zich af hoeveel van dit soort woorden er eigenlijk zijn.

De lijst op haar website www.english-dutch.com telt er inmiddels zo’n achtduizend. Een iets uit de hand gelopen project (“Ik wist zelf ook niet dat het er zoveel waren”). Daar zitten woorden bij die precies hetzelfde zijn, zoals bed, woorden die je hetzelfde schrijft maar anders uitspreekt, zoals code (kood in het Engels, ko-de in het Nederlands), en woorden die je anders schrijft maar wel bijna hetzelfde klinken, zoals brons en bronze.

Van Ammelrooy hoopt dat internationale studenten die hun Nederlandse vocabulaire (vocabulary – ook op de lijst) willen vergroten de site als inspiratiebron gebruiken.

Auteur: Redactie

Foto: Pixabay

Categoriëen: Nieuws en achtergrond
Tags: splinters

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.