Dode rat

Dode rat

Als er toch ongedierte op af komt, dan zet je je rode zak toch liever buiten dan in je eigen woning?

12-10-2022 · Studentencolumn

Toen ik op vakantie was, kreeg ik een berichtje van mijn huisgenoot. Er lag een dode rat op de trap. Begrijpelijk genoeg leidde dat tot paniek in de groepsapp, want wie ging die rat weghalen? En hoe was die überhaupt in ons huis beland? Terwijl ik op een terras in Zagreb zat, werd het antwoord al snel duidelijk. Een andere huisgenoot stuurde een video van een vuilniszak die voor het huis van de buren lag. De zak bewoog en er zat een gat in. Oftewel: onze buren hadden het vuilnis een aantal dagen te vroeg op straat gezet en de ratten dachten er een snack te kunnen vinden.

Er is veel kritiek op het vuilnisbeleid in Maastricht. Voorheen werd het afval wekelijks opgehaald, nu nog maar eens in de twee weken. Daardoor komt er natuurlijk veel meer op straat terecht. Sommige zakken belanden daar omdat mensen niet op de hoogte zijn van de nieuwe regels, andere omdat er simpelweg geen ruimte is in huis om die troep te bewaren. Dat laatste is lastiger op te lossen. Laat ik mijn eigen huis als voorbeeld nemen: er wonen acht mensen met elk een eigen kamer. Als je maar een paar vierkante meter voor jezelf hebt en het vuilnis nergens anders kwijt kunt, moet je een keuze maken: de zak maar alvast op straat of in de tuin zetten of het in een hoekje van je kamer bewaren. Die keuze is makkelijk, want als er toch ongedierte op af komt, dan liever buiten dan in je eigen woning, of niet?

De rat is inmiddels opgeruimd. Gelukkig kwam ik daar door de afstand niet voor in aanmerking, want ik had die taak niet graag op me genomen. Helaas is het eigenlijke probleem daar nog niet mee opgelost. We kunnen ervoor pleiten dat het vuilnis weer wekelijks opgehaald wordt, maar misschien is structurele verandering beter. Het is tijd voor een systeem met ondergrondse of grijze containers, het ophalen van plastic afval, en papiercontainers waar de dozen daadwerkelijk doorheen passen. Het geld kan beter daarnaartoe dan naar rattenvallen, waar de gemeente nu in investeert. 

Puck Füsers

Auteur: Redactie

Illustratie: Simone Golob

Categoriëen: Columns en opinie
Tags: puck,vuilnis,ratten,gemeente

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.