Overal e-mails

Overal e-mails

"Ik haal veel meer plezier uit mijn dag als mensen grapjes maken, GIFS in de bijlage sturen"

19-10-2022 · Studentencolumn

Als ik aan mensen vraag hoe het met ze gaat, krijg ik de laatste tijd vaak het antwoord: ‘Het is druk.’ Dit is een interessante reactie, want ten eerste beantwoordt het de vraag helemaal niet, en ten tweede lijkt het wel alsof iedereen omkomt in het werk. Terwijl ik dit schrijf, in een café in Maastricht, zijn de meeste mensen om me heen ook meer bezig met het staren naar een laptop dan met elkaar. Dat maakt het de perfecte plek om te werken, maar echt gezellig is het niet.

En wat is er dan te zien op dat scherm? E-mails. Overal e-mails. Ik heb het gecheckt, op een gemiddelde dag – het weekend niet meegeteld – ontvang ik ergens tussen de tien en twintig mails. De meeste vragen om een reactie, en een beetje snel ook, want de verzenders hebben het druk. Het is vaak noodzakelijk, al die mails. Maar kunnen we ze op z’n minst een beetje gezellig maken? Het is begrijpelijk dat de toon van die berichten vaak zakelijk is, soms zelfs formeel, maar ik haal veel meer plezier uit mijn dag als mensen grapjes maken, GIFS in de bijlage sturen, hun punten vervangen door uitroeptekens. Wie heeft er ooit bedacht dat je zo’n bericht moet beginnen met ‘Beste…’ en eindigen met ‘vriendelijke groeten’?

Dus bij deze: als iedereen nu een beetje creatief aan de slag gaat, zien we misschien wat meer vrolijke gezichten achter alle laptopschermen. Ja, voeg een logo toe aan je mail, maar ook een filmpje van een babygeit. Schrijf niet dat je iemand een fijne dag wenst, maar durf eens specifiek te zijn: gun diegene een perfect rijpe avocado, of dat ze thuis zijn voor de regen begint. Gebruik eens een originele emoji. Niet dat lachende of verdrietige gezichtje, maar een vrolijke otter of een zon. We moeten niet overdrijven natuurlijk, het is niet de bedoeling dat we nóg drukker zijn met al dat communiceren, maar het hier en daar een beetje opleuken kan toch geen kwaad?

Puck Füsers

 

Auteur: Redactie

Illustratie: Simone Golob

Categoriëen: Columns en opinie
Tags: puck

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.